Troben a Cullera tres lingots de plom d'una poderosa família de l'antiga Roma

La troballa aporta detalls, fins ara desconeguts, sobre el clan format per dos germans, els Planii, al segle I aC

Troballa en el Portum Sucrone de tres lingots de plom inèdits del segle I aC.
Troballa en el Portum Sucrone de tres lingots de plom inèdits del segle I aC / Europa Press

Cullera ha presentat aquest divendres en públic una troballa singular per a l'arqueologia subaquàtica valenciana. Es tracta de tres lingots de plom inèdits de l'època romana (segle I aC) que, després d'anàlisis efectuades en laboratoris de França, aporten detalls fins ara desconeguts sobre una de les famílies romanes més poderoses del moment: els Planii.

La troballa la van va fer en 2020 els submarinistes José Puig, Fran Díaz i Óscar Pellicer i s'emmarca en les prospeccions del projecte Portum Sucrone, una iniciativa d'arqueologia subaquàtica impulsada i dirigida per l'Ajuntament de Cullera.

I no són les úniques peces. Al llarg dels últims anys el projecte ha tret a la llum nombroses peces arqueològiques de gran valor que col·loquen Cullera com un dels ports romans més destacables en el Mediterrani occidental.

La presentació de les peces, celebrada aquest divendres a la Casa de l'Ensenyament de Cullera, és molt especial per al Portum Sucronem perquè es tracta d'uns "lingots únics en el món amb aquesta marca", ha ressaltat la regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover.

Imatge amb el nom del clan al lingot
Imatge amb el nom del clan al lingot / Ajuntament de Cullera

Dos germans altament influents

Aquest clan estava format per dos germans molt influents durant l'època de la República a Roma. Van tindre gran participació en la vida política, a més d'un enorme poder econòmic. Es dedicaven a l'explotació i el comerç del metall que distribuïen com a matèria primera per tot el Mediterrani.

A causa de la importància del plom, tots els lingots estaven marcats amb un símbol identificatiu del comercialitzador. Però, a diferència dels fins ara coneguts amb la marca dels Planii, en el cas de Cullera les peces porten una simbologia inèdita d'un patronus d'aquesta poderosa família.

Imatge d'un dels lingots de plom trobat a Cullera
Imatge d'un dels lingots de plom trobat a Cullera / Ajuntament de Cullera

Els Planii tenien una espècie d'encarregats o gerents en cada part del territori responsables del comerç del metall. En aquest cas, la persona que figura en els lingots de Cullera no apareix en cap dels repertoris epigràfics coneguts fins al moment, ha destacat l'arqueòleg municipal de Cullera, Kike Gandia, a través d'un comunicat del consistori.

Imatge d'arxiu a Portum Sucrone
Imatge d'arxiu a Portum Sucrone / Projecte Portum Sucrone

Investigadors mundials s'interessen per la troballa

La troballa ha obert unes perspectives d'investigació "tan grans" que els principals investigadors mundials de la família Planii, l'epigrafista francés Claude Domergue i Christian Rico, s'han interessat per la troballa i han participat, al costat del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de la Comunitat Valenciana a través de la seua directora, Asunción Fernández, i el Museu d'Història i Arqueologia de l'Ajuntament de Cullera, en una pròxima publicació del Museu Arqueològic Nacional.

Els tres lingots de plom estaran exposats fins al 30 de novembre a la Casa de l'Ensenyament i posteriorment passaran al Museu Municipal d'Història i Arqueologia de Cullera, ubicat al Castell.

També et pot interessar

stats