Troben el primer cos d'un soldat republicà a les fosses de Vilafranca

Els treballs d’ArqueoAntro continuaran durant els pròxims dies per a tractar de localitzar tres fosses i dos cossos més

ArqueoAntro troba el primer cos d’un soldat republicà en les fosses de Vilafranca
ArqueoAntro troba el primer cos d’un soldat republicà en les fosses de Vilafranca / ArqueoAntro

El treball de l'equip d'arqueologia i memòria històrica ArqueoAntro a Vilafranca ha tingut una merescuda recompensa. Les excavacions en les fosses d'aquesta localitat de l'Alt Maestrat, que van iniciar les excavacions dimecres passat, han tret a la llum el primer cos d'un soldat republicà.

L'origen de les excavacions es remunta vint-i-quatre anys arrere, quan la família de José Luis González, soldat republicà mort en la Guerra Civil, va iniciar la investigació sobre on podia estar enterrat. "A casa sempre s'havia parlat que el meu avi havia mort a Vilafranca. Després de la mort de la meua àvia en el 97 véiem casos pareguts a la televisió i vam decidir començar a buscar-lo", explica Feli González, neta del soldat. Una recerca que va començar a l'arxiu de Salamanca amb resultats infructuosos, però que a través dels anys i de consultar en arxius i pàgines web i de parlar amb ArqueoAntro i amb experts en la Guerra Civil van poder determinar que l'avi de Feli estava al Mas de Tosca de Vilafranca. En aquesta masia, situada a uns pocs quilòmetres del nucli urbà de la localitat, els masovers van certificar que als voltants hi havia gent enterrada.

"Estem molt contents. Independentment que siga ell el cos que hagen trobat o no, mai hauríem imaginat trobar algú en aquestes fosses perquè era com buscar una agulla en un paller", celebra Feli, que juntament amb son pare, fill del soldat republicà, i la resta de família, estan aquests dies a Vilafranca seguint el procés de l'excavació.

Les restes trobades a Vilafranca
Les restes trobades a Vilafranca / ArqueoAntro

La troballa s'ha pogut fer gràcies al treball de l'equip d'ArqueoAntro en col·laboració amb l'Associació de Víctimes del Front de Llevant, de l'Ajuntament, que presta allotjament als arqueòlegs, i de les subvencions de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Generalitat. Miguel Mezquida, membre d'ArqueoAntro, celebra que les institucions s'estiguen implicant en l'exhumació de les víctimes de la guerra civil a través d'ajudes, en contraposició a fa uns anys.

L'equip, compost de sis tècnics, va arribar a Vilafranca dimecres passat i el mateix dia van trobar la fossa. Ara continuen treballant per localitzar fins a tres fosses i dos cossos més, amb la intenció d'identificar-los al 2022.

També et pot interessar

stats