Troballa històrica d’un exemplar de paixarell trompeter en la desembocadura del Millars

La principal amenaça per a l'espècie és el “desmesurat i irrespectuós” desenvolupament urbanístic, que provoca la fragmentació i pèrdua d'hàbitat

Troben un exemplar de passerell trompeter en el paisatge protegit de la desembocadura del Millars
Troben un exemplar de paixarell trompeter en el paisatge protegit de la desembocadura del Millars / Consorci Riu Millars

El consorci gestor del paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars ha pogut constatar la presència d'un exemplar de paixarell trompeter en el paratge fluvial. De fet, és la primera aparició d'aquesta espècie per al paratge, segons les investigacions realitzades pel servei de Guarderia Rural.

L'observació i les fotografies les va fer l'ornitologia aficionada Laura Martínez Monsalvez el passat 21 de maig al voltant de les 19:00 hores al costat de la gola sud, mentre l’animal s'alimentava de llavors d’una planta.

Segons la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEU-Birdlife, es tracta d’una espècie vulnerable molt estesa pel nord d'Àfrica, però que també té xicotetes poblacions disperses en diversos paisatges àrids del sud-est peninsular i les illes Canàries. Per exemple, apareix de forma bastant fragmentada a Almeria, Granada, Màlaga, Càceres, Múrcia i Alacant com a reproductor, on cria a la primavera.

Encara que és un ocell sedentari, fora del període reproductor té suficient mobilitat. Per exemple, s’han descobert moviments de diversos centenars de quilòmetres pel litoral mediterrani de la Comunitat Valenciana. També s'ha pogut constatar la freqüent arribada d'exemplars procedents directament del nord d'Àfrica.

En l'actualitat, el III Atles dels Ocells en època de reproducció a Espanya estima que hi ha una forqueta d'entre 195.000 i 987.000 individus que es distribueixen entre el nord d'Àfrica i el sud de la península Ibèrica. El paixarell trompeter no es troba en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades, però sí que apareix citat en el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i s'inclou com a vulnerable en el Llibre Roig dels Ocells d'Espanya de 2021.

La principal amenaça per a l'espècie és, segons SEU-Birdlife, el “desmesurat i irrespectuós” desenvolupament urbanístic que provoca fragmentació i pèrdua d'hàbitat. També està afectat per l'expansió dels cultius en hivernacles i, per descomptat, per la depredació d'espècies invasores com els gats assilvestrats o la captura i el comerç d'ocells.

També et pot interessar

stats