El Tribunal Suprem dels Estats Units limita la capacitat del govern federal de lluitar contra el canvi climàtic

La sentència limita qualsevol normativa sobre centrals elèctriques que impulse un canvi nacional ambiciós en la política energètica

Imatge d'arxiu d'una central elèctrica
Imatge d'arxiu d'una central elèctrica / Shutterstock

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha imposat aquest dijous límits a l'autoritat del govern federal per a emetre regulacions àmplies per a reduir les emissions de carboni de les centrals elèctriques en una sentència que soscavarà els plans del president Joe Biden per a plantar cara al canvi climàtic.

Concretament, la sentència del tribunal restringeix l'autoritat de l'Agència de Protecció del Medi Ambient (EPA) per a regular les emissions de gasos d'efecte hivernacle de les centrals elèctriques de carbó i gas existents sota la llei anticontaminació. L'administració de Biden està treballant actualment en noves regulacions.

La sentència ha estat aprovada amb els vots a favor dels sis membres conservadors, que han donat el seu suport a la decisió del president del tribunal John Roberts, mentre que els tres membres liberals han votat en contra.

És probable que aquesta decisió tingua implicacions més enllà de l'EPA, ja que planteja noves qüestions legals sobre les grans decisions preses per les agències federals. La majoria conservadora del Tribunal Suprem ha manifestat un escepticisme constant cap a una autoritat reguladora federal expansiva i els activistes legals conservadors han advocat durant molt de temps per reduir el poder de l'agència en el que s'ha batejat com una "guerra a l'estat administratiu".

Amb aquesta sentència, els jutges anul·len una decisió del 2021 de la Cort d'Apel·lacions dels Estats Units del Circuit del Districte de Columbia que havia anul·lat la regla d'energia neta assequible de l'expresident republicà Donald Trump. Una regulació que l'administració Biden ha dit que no té intenció de mantenir i que imposaria límits a una disposició de la llei d'aire net anomenada Secció 111 que proporciona l'autoritat de l'EPA per a regular les emissions de les centrals elèctriques existents.

La sentència es basa en el que s'anomena la doctrina jurídica de les "qüestions principals" que requereix autorització explícita del Congrés per a actuar en qüestions d'àmplia importància i impacte social. Una teoria ja acceptada pel tribunal al gener, quan bloquejaren la política de vacunes o proves de l'administració Biden per a empreses més grans, un element clau del seu pla per combatre la pandèmia.

La decisió limita la capacitat de l'EPA d'emetre qualsevol normativa sobre centrals elèctriques que impulse un ambiciós canvi nacional en la política energètica cap a les fonts renovables. Per tant, afectarà la capacitat de l'administració de Biden de frenar les emissions del sector elèctric, que representen aproximadament una quarta part dels gasos d'efecte hivernacle dels Estats Units.

Roberts ha escrit que, tot i que limitar les emissions de carboni a un nivell que forçaria una transició energètica a tot el país podria ser una solució política raonable, "no és plausible que el Congrés donara a l'EPA l'autoritat per a adoptar per si mateixa aquest esquema regulador".

Per la seua banda, la jutgessa liberal Elena Kagan ha dit que el tribunal havia optat per obstaculitzar l'agenda climàtica de Biden abans que l'administració emetera la seua norma. Sobre l'abast més ampli de la sentència, Kagan ha afirmat que el tribunal té un objectiu clar: "evitar que les agències facen una feina important, tot i que això és el que va decidir el Congrés".

També et pot interessar

stats