El Tribunal Suprem declara exemptes d'IRPF les prestacions per maternitat percebudes de la Seguretat Social

La sentència obri la porta perquè més d'un milió de dones puguen reclamar la devolució de la retenció.

L'Agència Tributària retornarà l'IRPF de les prestacions  per maternitat percebudes des del 2014.
L'Agència Tributària retornarà l'IRPF de les prestacions per maternitat percebudes des del 2014.

A partir d'ara, les prestacions que reben les dones que acaben de tindre un fill, quedaran fora de l'IRPF. El Tribunal Suprem ha declarat exemptes d'IRPF les prestacions per maternitat percebudes de la Seguretat Social, ratificant una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de 2017, en considerar que d'acord a la llei d'aquest impost han d'estar exemptes prestacions públiques com les de naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat.

La prestació per maternitat, afig el Suprem, és el subsidi que, gestionat per la Seguretat Social, tracta de compensar la pèrdua d'ingressos del treballador a conseqüència del permís de descans pel naixement d'un fill, adopció, tutela o acolliment.

Durant aqueix període de descans del tutor o tutora, el contracte de treball queda en suspens i s'interromp l'activitat laboral; per açò, recorda que es consideren situacions protegides la maternitat, l'adopció, la guarda amb finalitats d'adopció i l'acolliment familiar, de conformitat amb el Codi Civil o les lleis civils de les comunitats autònomes que ho regulen. Això vol dir que no hauran d'abonar l'import que, prèviament, l'Estat els havia donat durant les 16 setmanes de permís maternal. I la causa: l'alt ribunal considera que el cobrament de la baixa per maternitat ha de tindre una protecció especial dins de la legislació d'este impost.

Amb aqueesta sentència, el Tribunal Suprem desestima el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat, que pretenia assegurar el cobrament d'aquest impost. Una resolució que, ara, obri la porta perquè vora un milió de contribuents reclamen els diners que havien pagat, amb caràcter retroactiu des de l'any 2014, i que poden arribar als mil milions d'euros.

La sentència permetrà, d'una banda, que moltes mares treballadores puguen reclamar la devolució del que pagaren al seu dia per haver tributat per aquesta prestació. D'altra, que les dones que siguen mares a partir d'ara no hauran de tributar per a la campanya de la renda de la propera primavera.

El Tribunal Suprem ha dictaminat que les prestacions públiques per maternitat quedaran exemptes de pagar l'Impost de la renda sobre les persones físiques. La sentència obligarà Hisenda a tornar el que havia cobrat a una contribuent, i obri la porta perquè més d'un milió de dones puguen reclamar.

També et pot interessar

stats