El Tribunal de Justícia Europeu reconeix els drets comunitaris dels cònjuges homosexuals

Els països que no reconeixen el matrimoni igualitari han d'acatar les directrius europees al respecte.

Adrian Coman i Robert Clabourn contents després de la sentència
Adrian Coman i Robert Clabourn contents després de la sentència / AFP

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat en una sentència taxativa sobre el dret de residència dels cònjuges de qualsevol ciutadà de la Unió, fins i tot als països en què el matrimoni igualitari encara no estiga reconegut. A més, garanteix la llibertat de moviment dels familiars de ciutadans comunitaris també en el casos de les persones LGTBI.

La sentència sorgeix del recurs d'un ciutadà romanés, Adrian Coman, qui va sol·licitar a les autoritats del seu país el dret de residència del seu marit originari dels Estats Units, Robert Clabourn. Casats a Bèlgica l'any 2010, l'administració romanesa només permetia al nord-americà visitar el país durant tres mesos, ja que no reconeixia el matrimoni com a legal. El Tribunal Europeu ha sigut clar al respecte i ha defensat la llibertat de moviment i residència entre els països comunitaris, aplicable a tots els ciutadans amb independència del seu gènere.

En aquest sentit, cal tindre en compte que, malgrat que les directives comunitàries estiguen per damunt de les legislacions internes i els estats membres estiguen obligats a executar-les, encara hi ha set països que no reconeixen el matrimoni igualitari: Bulgària, Croàcia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia i Eslovàquia.

També et pot interessar

stats