Tretze comarques, en alerta taronja per calor

Un total de 169 municipis estaran en alerta durant aquest cap de setmana.

Tretze comarques, en alerta taronja per calor
Tretze comarques, en alerta taronja per calor

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat l'alerta taronja per altes temperatures en un total de 169 municipis de 13 comarques durant aquest cap de setmana. Als Ports, per exemple, se superaran els 35 °C i la Costera podria arribar a registrar temperatures de 40 °C.

Pel que fa a les comarques del nord, aquests són els municipis en alerta:

Els Ports: Morella, Castellfort, Cinctorres, el Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, la Todolella, Vallibona, Villores i Sorita.

Alt Maestrat: Vilafranca, Ares del Maestrat, Benassal i Culla.

El Baix Maestrat: Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà.

L'Alcalatén: Vistabella del Maestrat, Benafigos i Xodos.

Alt Palància: Caudiel, Viver, Pina, Barraques, Begís, Benafer, el Toro.

A les comarques del centre estan en alerta:

La Ribera Alta: Alcàntera de Xúquer, Antella, Beneixida, Carcaixent, Cotes, Torís, Montroi, Montserrat, Real, Sumacàrcer, Castelló de la Ribera, Gavarda, la Pobla Llarga, l'Ènova, Manuel, Rafelguaraf, Sant Joanet, Sellent, Senyera.

La Foia de Bunyol: Xiva, Alboraig, Bunyol, Dosaigües, Xest, Macastre, Iàtova i Godelleta.

Els Serrans: Bugarra, Xestalgar, Pedralba.

La Canal de Navarrés: Énguera, Bicorb, Bolbait, Anna, Xella, Millars, Navarrés i Quesa.

La Costera: Barxeta, Canals, Cerdà, Estubeny, Xàtiva, el Genovés, la Granja de la Costera, la Llosa de Ranes, l'Alcúdia de Crespins, Llanera de Ranes, Llocnou d'en Fenollet, Novetlè, Rotglà i Corberà, Torrella, Moixent, Montesa, Vallada i Vallés.

La Vall d'Albaida: Agullent, Ontinyent, Beniatjar, Carrícola, Castelló de Rugat, Llutxent, la Pobla del Duc, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Bellús, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bufali, el Palomar, Guadasséquies, l'Olleria, Montaverner, Montitxelvo, Otos, Pinet, Quatretonda, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig.

Quant a les comarques del sud, les comarques i municipis en alerta són:

La Safor: Benifairó de la Valldigna, Oliva, Ador, Alfauir, Almiserà, Almoines, Barx, Bellreguard, Gandia, Beniarjó, Beniflà, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, Daimús, el Ràfol d'Almúnia, Guardamar de la Safor, la Font d'en Carròs, l'Alqueria de la Comtessa, Llocnou de Sant Jeroni, Miramar, Palma de Gandia, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, el Real de Gandia, Ròtova, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Vilallonga, Xeraco i Xeresa.

La Marina Alta: Gata de Gorgos, Xàbia, Pedreguer, Dénia, Tormos, Pego, L'Atzúvia, Beniarbeig, Benidoleig, el Verger, els Poblets, Ondara, Orba, Sagra, Sanet i els Negrals i Benimeli.

Protocol sobre els riscos per a la salut associats a la calor

Per això, davant de l'augment de temperatures, la Conselleria de Sanitat disposa del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes, que activa un protocol per a advertir la població sobre els riscos per a la salut associats amb la calor alta o extrema.

Principalment, les recomanacions estan dirigides als grups vulnerables: persones majors i/o amb malalties cròniques, la xicalla i les persones que treballen exposades a altes temperatures. Sanitat recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba ampla, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

Les recomanacions a la llar són tancar persianes i abaixar tendals en façanes exposades al sol per a evitar un excés de calor, així com situar-se en zones de la casa més fresques.

És convenient beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Pel que fa a l'exposició al sol, enguany després de passar la primavera en confinament, cal extremar les precaucions, ja que la pell no està tan preparada com altres anys.

La ciutadania pot tindre més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en el web de la Conselleria de Sanitat.

També et pot interessar