Tres valencians entre els premiats per la Fundació Rei Jaume I

El jurat reconeix les trajectòries de Dolores Corella, Enrique Silla i Ramón Martínez-Mañez.

Acte de proclamació dels guardons en el 30 aniversari dels premis Jaume I
Acte de proclamació dels guardons en el 30 aniversari dels premis Jaume I

Els jurats dels Premis Rei Jaume I, entre ells 18 premis Nobel, han anunciat els guanyadors de la seua trentena edició en les seues sis categories, dotades amb 100.000 euros cadascuna d'elles. Aquests són els premiats:

Recerca Bàsica

María Vallet Regí. Nascuda a Madrid el 1947 és doctora en Químiques, fundadora i directora del grup d'investigació de biomaterials intel·ligents de la Universitat Complutense de Madrid. Ha liderat més d'un centenar de projectes d'investigació en R D i xarxes científiques i és pionera en l'ensenyament de biomaterials. Premiada pel jurat pels seus treballs en el camp dels materials ceràmics mesoporosos amb aplicacions biomèdiques, particularment en la regeneració del teixit ossi.

Economia

Xavier Freixas Dargallo. Nascut a Barcelona té 69 anys. Doctor en Economia per la Universitat de Tolosa i llicenciat en Matemàtiques i Economia per la mateixa universitat. Actualment és director del departament i catedràtic en Economia Financera i Comptabilitat en la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El jurat li ha reconegut ser impulsor dels estudis d'asimetries informatives en el mercat del crèdit amb una especial atenció al paper dels bancs centrals com a proveïdors de liquiditat i prestamistes de darrer recurs.

Recerca Mèdica

Dolores Corella Piquer. Nascuda a Castelló de la Plana fa 52 anys, és doctora en Farmàcia i catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Universitat de València. Impulsora de la genòmica en la nutrició i defensora de la dieta mediterrània. El jurat ha destacat el seu treball en el naixement i desenvolupament del camp de la genòmica nutricial, l'estudi de la relació de les interaccions entre gens i dieta.

Medi Ambient

Íñigo J. Losada Rodríguez. Nascut a Bilbao té 55 anys. És doctor enginyer de camins per la Universitat de Cantàbria és doctor en enginyeria civil de Delaware. Catedràtic i investigador a la Universitat de Cantàbria compta amb més de 200 publicacions en revistes científiques. El jurat dels Premis Jaume I reconeixen la seua aportació a la millora del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic.

Noves Tecnologies

Ramón Martínez-Máñez. Nascut a València fa 54 anys. Doctor en Ciències Químiques, catedràtic d'universitat i director de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM). És director també del CIBER-BBN de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid. El jurat del Premi de Noves Tecnologies ha valorat les seues contribucions excepcionals en el desenvolupament de nanosensors amb aplicacions de tecnologia dels aliments i medicina.

Emprenedor

Enrique Silla-Vidal. València 1964. Llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de València. Fundador de Jeanología, empresa líder mundial de tecnologies ecològiques i sostenibles per al sector tèxtil, especialment els texans. El jurat ha destacat la capacitat d'innovació i el compromís amb la sostenibilitat del premiat. A més, hi ha destacat l'aplicació tecnològica en la modernització de la producció del tèxtil.

També et pot interessar

stats