Dos de cada tres municipis no sumen nous contagis durant el cap de setmana

La pandèmia remet, sobretot a l'interior i en algunes comarques del litoral, com ara el Baix Maestrat i la Marina Alta i Baixa. 

Diverses persones caminen pels carrers d'Oriola
Diverses persones caminen pels carrers d'Oriola / Ajuntament d'Oriola

Només 167 municipis valencians han comunicat nous positius de coronavirus durant el cap de setmana, segons les últimes dades territorialitzades que ha fet públiques la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública aquest dimarts. És pràcticament un de cada tres, cosa que converteix aquest període de quatre dies en el de menor expansió del virus des de finals d'agost. La davallada de la corba epidèmica es nota de manera generalitzada en tota la Comunitat Valenciana, que ha començat el mes de març en risc mitjà per propagació del SARS-CoV-2 gràcies a la baixada sostinguda de la incidència acumulada en les últimes dues setmanes. 

Aquest diumenge, dia fins on abasta l'últim balanç de la Generalitat per poblacions, un total de 309, el 57%, no havia tingut cap cas actiu en el veïnat durant les dues setmanes anteriors. Són municipis ubicats sobretot en zones d'interior, fonamentalment al nord del territori i les comarques de la Vall de Cofrents-Aiora i la Canal de Navarrés. També estan lliures del virus ara mateix alguns punts costaners, com ara gran part de la comarca del Baix Maestrat i la Marina. 

L'altra cara de la moneda la representen els tretze pobles, poc més del 2%, que es mantenen en risc extrem d'incidència, perquè superen els 250 casos per cada 100.000 habitants, el llindar fixat pel Ministeri de Sanitat per a establir el màxim nivell d'alerta. Llevat de Banyeres de Mariola, en general són xicotets municipis amb uns pocs centenars d'habitants, on només un grapat de positius dispara els nivells d'incidència. És el cas de Zarra, a la Vall de Cofrents-Aiora (346 habitants). Amb només un positiu detectat durant el cap de setmana, té la incidència acumulada més alta de tot el territori valencià: 2.228 contagis per cada 100.000 habitants. Per contra, la localitat de l'Alcoià, on viuen més de 7.000 persones, és la que presenta un impacte més significatiu de coronavirus d'aquest grup, després d'haver incorporat huit noves infeccions des de divendres. La incidència acumulada a catorze dies és de 269 casos. 

Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims catorze dies
Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims catorze dies / Marta Galindo

Quasi totes les grans ciutats, per davall de cent

En línies generals, les tres grans zones metropolitanes de la Comunitat Valenciana estan en la part ambre del semàfor de risc, amb incidències que oscil·len entre 100 i 150 casos per cada 100.000 habitants. La pandèmia continua en reculada a les grans ciutats valencianes, però en els últims dies els contagis moderen la baixada. De les 18 més poblades, totes llevat de Mislata i Torrent, a l'Horta Sud, baixen del centenar en incidència acumulada. Crida el cas de la primera, l'única de més de 40.000 habitants que se n'ix de la tendència descendent. En quatre dies s'han diagnosticat 26 nous contagis que han apujat la incidència acumulada en 30 punts, fins a 172 casos per cada 100.000 habitants.

Per volum de població, les tres capitals de província i Elx sumen els registres més alts de nous positius en termes absoluts. València i Alacant són les úniques que superen el mig centenar (211 i 100, respectivament). Els segueixen Elx, amb 49, i Castelló de la Plana, amb 35. Totes quatre han aconseguit rebaixar la incidència acumulada de contagis per davall de cent. La capital del Baix Vinalopó és la que registra la caiguda més gran de l'indicador durant l'última setmana, quasi un 54%, en passar de 163 a 75 punts. També presenten 75 d'incidència acumulada València i Castelló, mentre que Alacant té 95 contagis per cada 100.000 habitants. 

De les grans ciutats, Gandia és la que més ha millorat en els últims set dies, amb baixada del 73% en la incidència acumulada. Durant el cap de setmana ha sumat nou positius, i ara té 15 contagis per cada 100.000 habitants. 

Els 21 invictes

Des de finals de febrer hi ha 21 localitats que continuen invictes al coronavirus i no han registrat cap contagi entre el veïnat des que es va declarar la crisi sanitària. Són: Aielo de Rugat, Aranyel, Benifato, Benillup, Bolulla, Castell de Cabres, Castielfabib, Confrides, el Castell de Guadalest, Famorca, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Herbers, Lludient, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere, Torralba, Vallés i Sorita.

També et pot interessar

stats