Tres morts a Jalalabad en les protestes afganeses posen a prova la promesa dels talibans d'un govern pacífic

Dos testimonis i un exfuncionari de la policia han confirmat a Reuters que els combatents talibans han obert foc quan els residents locals intentaven instal·lar la bandera nacional de l'Afganistan en una plaça de la ciutat

Tres morts a les protestes anti Taliban a la ciutat de Jalalabad
Tres morts a les protestes antitalibà a la ciutat de Jalalabad / Reuters

Almenys tres persones han mort aquest dimecres en les protestes contra els talibans a la ciutat afganesa de Jalalabad, segons els testimonis, mentre el grup islamista avança per a consolidar el seu poder i els països occidentals augmenten les evacuacions en l’aeroport de Kabul envoltat de caos. 

Dos testimonis i un exfuncionari de la policia han confirmat a Reuters aquest dimecres que els combatents talibans “han obert foc quan els residents locals van intentar instal·lar la bandera nacional de l'Afganistan en una plaça de la ciutat, matant tres persones i ferint-ne més d'una dotzena”. No va ser possible contactar amb els portaveus dels talibans perquè feren comentaris.

A Jalalabad, a uns 150 quilòmetres a l'est de la capital, les protestes contra els talibans suposen una primera prova de la promesa de “govern pacífic” del grup.

Els talibans continuen impedint l'accés a l’aeroport

Milers de persones intenten fugir del país, per por al fet que es torne a l'austera interpretació de la llei islàmica imposada durant l'anterior govern talibà, que va acabar fa vint anys. Segons Reuters, alguns testimonis han dit que membres armats dels talibans aquest dimecres han impedit que la gent entre al recinte de l'aeroport, “fins i tot els que tenien els documents necessaris per a viatjar. És un complet desastre. Els talibans estaven disparant a l'aire, espentant la gent, colpejant-la amb AK-47", ha dit una persona que intentava passar.

Un funcionari talibà va dir que els comandants i els soldats havien disparat a l'aire per a dispersar a la multitud fora de l'aeroport de Kabul, però va dir a Reuters que no tenien intenció de ferir ningú. Després de prendre el poder el cap de setmana, els talibans han afirmat que no es venjarien d'antics enemics i que respectarien els drets de les dones. 

També et pot interessar

stats