Tres exalumnes del seminari dels maristes de Guardamar denuncien abusos de l'exdelegat del govern del PP de Múrcia

Acusen de tocaments continuats Joaquín Bascuñana García, que va canviar el servei religiós per la política, quan ells tenien 10 i 12 anys i ell entre 19 i 22

L'exprofessors dels maristes d'Elx i exdelegat del govern del PP a Múrcia Joaquín Bascuñana
L'exprofessor dels maristes de Guardamar i exdelegat del govern del PP a Múrcia, Joaquín Bascuñana / Arxiu RTVV

Tres antics alumnes del seminari Santa Maria del Mar dels maristes, a Guardamar acusen d'abusos sexuals l'exdelegat del govern amb el PP Joaquín Bascuñana García, que fou professor a la institució religiosa entre 1970 i 1977, segons avança una investigació d'El País. Els presumptes fets es remunten als primers tres anys de Bascuñana al seminari, quan els alumnes tenien entre 10 i 12 anys i el professor entre 19 i 22. Segons el relat dels denunciants, Bascuñana, a qui llavors es referien com "el pare Joaquín", els va fer tocaments i els va refregar el sexe en diferents ocasions i escenaris, com excursions, els vestuaris del gimnàs o el cor.

Dos dels tres exalumnes asseguren que van advertir de la situació la direcció del seminari i un capellà, sense que la institució fera res contra l'acusat, però sí contra un d'ells, que va ser expulsat del centre després de patir altres presumptes represàlies. Els exalumnes, que en l'actualitat tenen 60 i 61 anys, han aportat el seu testimoni en cartes jurades al diari.

Encara que els presumptes delictes ja han prescrit, els tres han denunciat el cas als maristes, que van obrir una investigació el 2021, i a la comissió del Defensor del Poble, que investiga els abusos de menors a l'Església catòlica.

L'acusat ha negat els fets a El País. Considera insòlit i injust que es done crèdit "a suposats fets de fa cinquanta anys" que atempten contra el seu honor i trajectòria.

Joaquín Bascuñana García va deixar la vida religiosa després de trenta anys i la va canviar per la militància en el PP de Múrcia, on ha sigut un pes pesant. Ha exercit dues vegades de conseller i quatre legislatures de senador i va ser nomenat delegat del govern per Mariano Rajoy, entre 2011 i 2015. Bascuñana va dimitir després de la seua imputació en el cas Nova Carthago, un cas de presumpta corrupció urbanística en la requalificació de terrenys pròxims al Mar Menor, que està pendent de jutjar-se.

Els maristes defenen que es van activar els seus protocols de protecció

Maristes de la Província Mediterrània, la institució que gestiona els col·legis d’aquesta congregació religiosa, ha emés un comunicat públic en relació amb l’acusació d’abusos: “Es van activar els nostres protocols en matèria de protecció de la infància quan vam conéixer la primera denúncia a través d'una notícia apareguda el juliol del 2021”. 

La institució ha assegurat que va iniciar un procés d’investigació i va oferir “la millor atenció possible a les persones que denunciaven”. “Les denúncies realitzades se situen fa més de mig segle en un antic seminari marista, ja inexistent, a la província d'Alacant; i assenyalen una persona que va deixar de formar part de la nostra institució fa més de quaranta anys”, remarca.

Maristes Mediterránea ha assegurat també que manté “una política de tolerància zero enfront de qualsevol cas d'abús o maltractament a menors”, on les víctimes són “la nostra prioritat” i han recordat que tenen un canal obert per atendre les víctimes d’abusos actuals o del passat.

També et pot interessar

stats