Tres empresaris detinguts a Alacant i Callosa de Segura per tindre treballadors sense contracte i amb jornades de díhuit hores diàries

En un dels negocis pagaven segons els quilos de cebes que la plantilla poguera pelar, uns deu euros per dia en total

Agents de Policia Nacional, amb alguns dels treballadors explotats
Agents de Policia Nacional, amb alguns dels treballadors explotats / Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut a Alacant i Callosa de Segura tres persones —dos homes i una dona de 32, 46 i 54 anys, respectivament— per suposadament tindre en les seues empreses persones en condicions laborals "molt per sota" de les mínimes legals. Abusaven de la situació de vulnerabilitat que pateixen, en ser migrants que no dominen l'idioma i desconeixen els seus drets. La majoria estava sense contracte laboral, assegurança d'accidents i sense permís de residència ni treball.

Els arrests s'han practicat en dues operacions diferents. En concret, en una de les empreses, situada a Callosa de Segura i dedicada a la recol·lecció i distribució d'hortalisses, la plantilla feia jornades de sis del matí a deu de la nit. I cobrava segons els quilos d'hortalisses que pogueren netejar, aproximadament uns deu euros diaris, segons ha informat la Policia en un comunicat. Ací els agents localitzaren setze treballadors, tots de nacionalitat estrangera i nou en situació irregular. Aquestes persones estaven explotades, ja que feien faena sense que s'hi respectara la normativa en matèria de riscos laborals en jornades maratonianes de 18 i 20 hores sense descans ni per a menjar. La tasca que feien consistia a pelar cebes a canvi d'un salari a raó de cinc cèntims per quilogram d'hortalissa neta. A més, havien d'arribar a la quantitat de cent quilos per a cobrar deu euros, una mitjana de 1,6 euros l'hora.

L'altra empresa involucrada, situada a Alacant, és un llavador d'automòbils. Allà s'hi han localitzat sis treballadors, cinc dels quals eren estrangers i dos d'ells en situació irregular. El propietari del negoci presumptament els obligava a tots a treballar de dilluns a diumenge, ja que si queien malalts i no podien acudir a la faena no els pagaven. En total, cobraven la quantitat de 140 euros setmanals, a quatre euros l'hora.

Per tot això, als tres detinguts se'ls acusa dels delictes contra els drets dels treballadors, afavoriment de la immigració il·legal i tràfic de mà d'obra. Els agents han tramitat les corresponents diligències policials per a donar compte a l'autoritat judicial competent. 

La investigació ha sigut desplegada per agents del Grup III de la Unitat contra les xarxes d'immigració il·legal i falsedats documentals de la brigada provincial d'estrangeria i fronteres d'Alacant, després de detectar dues empreses que presumptament donaven faena a estrangers sense les garanties laborals establides. Els tenien sense contracte i explotats laboralment.

També et pot interessar

stats