Tres detinguts en un desnonament "molt violent" d'una parella amb dos fills menors al barri de Malilla

El sindicat Construint Malilla denuncia que l'actuació és "il·legal" i que la policia ha fet fora "per la força" amb "colps i punyades" al veïnat congregat

Desnonament "molt violent" a Malilla, València (Font: Miguel Ángel Bauset)
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
Pau Ivars
24 d'octubre 2022 - 10:02 Actualitzat: 24 d'octubre 2022 - 18:27

La Policia Nacional ha detingut tres persones aquest dilluns durant el desnonament d'una família amb dos fills menors, de tres i set anys, executat a primera hora del matí al barri de Malilla, a València. El veïnat i el sindicat de barri Construint Malilla ha denunciat que el procés s'ha dut a terme amb "moltíssima violència" i un gran desplegament de les forces de seguretat, amb desenes d'agents antidisturbis.

Al número 3 del carrer del Doctor Carlos Caballé Lancry, on resideix la parella formada per Farim i Karima, s'han viscut moments de gran tensió. El desnonament estava convocat a les huit del matí, però des de Construint Malilla han relatat a À Punt NTC que la policia ha arribat al lloc abans d'hora i han fet fora la família sense presència de la comissió judicial, per la qual cosa expressen els "dubtes" sobre la "regularitat" del procés. Mantenen que l'actuació "és il·legal" perquè en un principi no s'ha oferit cap tipus d'alternativa habitacional i a més s'hauria d'haver executat als anteriors inquilins.

Un grup de veïns i veïnes s'ha congregat des de primera hora del matí a la porta de l'habitatge per a intentar aturar el desnonament de Farim i Karima a petició de l’empresa immobiliària Inversuval, propietària del pis. Testimonis de la zona han denunciat que la policia ha executat "per la força" i amb "colps i punyades". Gravacions que circulen per les xarxes socials mostren com un nombrós grup d'agents antidisturbis intenta desallotjar l'entrada de l'edifici i s'emporten alguns activistes contra la seua voluntat. 

L'incident s'ha saldat amb tres activistes detinguts i les autoritats han identificat a les desenes de persones que es manifestaven en el lloc dels fets. Construint Malilla denuncia que un agent li ha partit una dent d'un colp a un dels veïns que intentava impedir el llançament i que després se l'han emportat arrestat al furgó policial.  

À Punt NTC ha pogut parlar amb Farim i Karima, la parella desnonada. Conten que vivien en aquesta casa de Malilla des del passat agost i que fa mesos que busquen un habitatge per tota València i alguns municipis del voltant. "Ningú ens vol llogar", lamenta Karima amb la veu trencada. Asseguren que no volen "crear problemes", però busquen un sostre "digne" per a ells i els seus fills. Arribaren en pastera després de travessar el mar Mediterrani i havien aconseguit arrelar-se a la comunitat gràcies a les xarxes de suport veïnal del barri. Els dos menuts, de fet, estan escolaritzats ací.

Els col·lectius socials de Malilla han criticat que tant la Generalitat com l'Ajuntament, "han girat l'esquena" a Farim i Karima, que es queden "literalment en el carrer" sense cap alternativa habitacional. Fins fa poques hores la família no sabia on passaria la nit, però, afortunadament, les administracions han acordat una solució i els portaran provisionalment a un pis dins d'un alberg de propietat municipal, segons ha pogut saber À Punt NTC. Allà podran quedar-se, almenys, durant els pròxims quinze dies. També tramitaran d'urgència les ajudes de la renda valenciana d'inclusió i els ajudaran perquè puguen trobar i llogar un nou habitatge com més prompte millor.

El moviment veïnal ha convocat una concentració a les 17:00 hores a la Ciutat de la Justícia de València per a donar suport a la parella i denunciar també "la brutalitat policial i la repressió" que pateix el veïnat "pel fet de defensar la llar d'una família del barri".

A la vesprada, una trentena de persones s'han concentrat davant de la Ciutat de la Justícia en protesta per la detenció de tres activistes contra els desnonaments este matí a Malilla

Protesta aquest dilluns davant la Ciutat de la Justícia
Protesta aquest dilluns davant la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

També et pot interessar

stats