Tres detinguts per furtar més de 74 tones de garrofa en camps valencians

La Guàrdia Civil de Vinaròs i de Llíria actua contra els robatoris a agricultors en diferents operacions al Baix Maestrat, el Camp de Túria i la Foia de Bunyol

Garrofes requisades per la Guàrdia Civil en una de les operacions
Garrofes requisades per la Guàrdia Civil en una de les operacions / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en el marc de les operacions contra furts al camp, ha investigat el robatori de 114.950 quilos de garrofes en diverses províncies espanyoles, entre les quals estan Castelló i València. El balanç total de les intervencions és de quatre persones detingudes per robatori i furt, tres de les quals al territori, i 32 investigades.

Segons informa el cos en un comunicat aquest divendres, a la comarca del Baix Maestrat s'han llançat dues actuacions. En la primera l'Equip Roca de la Guàrdia Civil de Vinaròs investigava una persona com a presumpta autora de diversos furts de garrofa. Quan la van detindre, havia intentat justificar el transport de la mercaderia presentant documentació DUN 2022 —declaració anual que de manera obligatòria ha de realitzar una persona titular de l'explotació agrària situada a Catalunya— d'una parcel·la d'Amposta (Montsià). Els agents, però, van comprovar que el document acreditatiu del gènere contenia dades falses. El terreny a què es referia es trobava en estat d'abandó, ple de mala herba i amb deu arbres de garroferes que tenien els fruits entre la vegetació i les branques.

L'institut armat va realitzar controls en magatzems i almàsseres i acarà les dades registrades tant a la zona del Baix Maestrat com al sud de Tarragona. Aleshores localitzaren diversos llocs on la persona detinguda havia introduït en el mercat quasi 30.000 quilograms de garrofes obtinguts il·lícitament, pels quals va aconseguir un elevat benefici econòmic. Durant la investigació, la Guàrdia Civil ha pogut atribuir-li, a més, tres delictes de furt i un de robatori amb força. Els agents han pogut recuperar el gènere i l'han retornat als propietaris originals.

En l'altra actuació, el mateix Equip Roca del cos ha detingut un home per furtar 7.900 quilos de garrofa localitzats al Perelló (Baix Ebre). L'arrestat, suposadament, introduïa el fruit en el mercat amb un document, a nom de la dona, del Registre General de la Producció Agrícola (Regepa), que és fonamental per a poder comercialitzar productes agrícoles a Espanya.

Les diligències de les dues actuacions s'han portat als jutjats de Vinaròs per a la instrucció.

Operació Casibel a Llíria

La Guàrdia Civil informa de la detenció d'una persona més a València pels delictes de furt, apropiació indeguda i falsedat documental, així com huit investigades més per la vinculació amb el cas. Les actuacions s'emmarquen en l'operació Casibel, que va iniciar-se arran de diverses inspeccions en magatzems on es van detectar una sèrie de vendes i documentació sospitoses. Després de les perquisicions pertinents, els agents determinaren que més de 37 tones de garrofes s'havien venut de manera il·legal i amb dades falses.

El presumpte lladre s'havia inscrit fraudulentament en el Regepa, i utilitzava pàgines d'anuncis d'internet per a contractar transportistes que traslladaven la mercaderia obtinguda il·legalment des de diversos camps de Xiva fins a uns magatzems a Llíria.

Els agents han aconseguit dentindre l'home i n'investiguen huit més pels delictes d'apropiació indeguda, furt i falsedat documental. S'ha intervingut la majoria de la facturació de la mercaderia i els documents falsificats, que han quedat a disposició judicial. Les diligències s'han lliurat als jutjats de primera instància i instrucció número 2 de Llíria.

També et pot interessar

stats