Tres comissions falleres renuncien a celebrar les Falles al setembre de 2021

Dues comissions de València i una de Sagunt han decidit no participar en les Falles d'enguany per prudència i per motius econòmics

Comissions que han decidit no celebrar les Falles

Tres setmanes queden per a iniciar la setmana fallera més atípica de la història. En pocs més d'una setmana començarà el moviment de peces de falla damunt dels camions. Però ja hi ha tres falles que diuen no a fer cap celebració, tot i que la ciutat on estan censades tiren avant amb la festa. Són les comissions Humanista Mariner-Manuel Simó, del barri de Patraix de València; la falla Nador-Miraculosa, del sector Saïdia; i la falla El Remei de Sagunt.

Presidents i presidentes planten cara a la decisió presa per la majoria de comissions del voltant i s'uneixen als 45 municipis fallers de la Comunitat Valenciana que han decidit esperar al març de 2022. Les causes són diverses: mentre que la comissió de Patraix addueix motius econòmics, la falla de Sagunt i Nador-Miraculosa de València para la maquinària a causa de les dades d'incidència de la pandèmia, quan travessem la quarta onada.

"És impossible fer dues setmanes falleres en menys de sis mesos"

Ximo Alda és un dels presidents d'Humanista Mariner i assegura que els és inviable plantar falla ara en setembre i tornar a organitzar una setmana fallera en març de 2022. "Ho vam estudiar i som una falla menuda, amb ingressos supeditats a les activitats que organitzem. Vam tindre un 20% de baixes de comissionats i vam rebaixar les quotes dels fallers que queden. A més, tenim un préstec hipotecari per a pagar el casal. Per tant, és impossible fer dues setmanes falleres en menys de sis mesos", ens explica. Per tant, ni plantaran falla, ni assistiran a l'Ofrena enguany, una decisió totalment consensuada entre els fallers i fallers.

En el cas de la falla de Nador-Miraculosa de València apel·len a la prudència i per això decideixen esperar al març de 2022 per a celebrar la seua setmana fallera. La presidenta, Marian Ibáñez, ens explica que encara no han decidit què faran amb els monuments perquè tenen falles fetes de l'any 2020 i de 2021 i han d'estudiar com resoldran la Plantà de 2022.

També a causa de la incidència acumulada de Sagunt, la falla El Remei prefereix "no participar en la setmana fallera de setembre i preservar la salut dels integrants de la falla i de tota la població", conta als micròfons d'À Punt Notícies el president de la comissió, Jose Cozaragües. La comissió, que té una cinquantena de fallers, va votar de forma unànime no plantar en una reunió telemàtica. "Tenim gent major, gent de risc, també molta gent menuda, que són els que tenen el perill i no ens agradaria infectar algú i perdre integrants de la comissió. És una qüestió de coherència", afegeix.

La decisió tindrà conseqüències per part de la Federació de Falles de Sagunt, que sancionarà la comissió en una taula d'incidències que es constituirà després de la setmana fallera de setembre. "Sabíem que ens estàvem botant el reglament, però, si hem tingut el valor de prendre aquesta decisió, acatarem la sanció que ens vinga", conclou el president.

També et pot interessar

stats