Tres anys de la DANA que va inundar el Baix Segura

El 13 de setembre de 2019, el riu Segura, que tenia un cabal desorbitat a causa de les pluges, va trencar dos punts del mur de defensa i va inundar completament la comarca

Tres anys d'una DANA que va tindre unes conseqüències terribles per al Baix Segura / À Punt NTC

Aquest dilluns recordem aquella DANA que va descarregar amb una força descomunal a la Vall d'Albaida i a la Costera, però que, sobretot, es va acarnissar amb la comarca del Baix Segura.

Els més de 500 litres per metre quadrat que es van acumular riu amunt van fer que el riu Segura baixara amb un cabal desorbitat i un gran poder de devastació. Primerament, la rambla d'Abanilla, al marge esquerre, es va desbordar i va inundar la part més nord d'Oriola, així com municipis com Benferri i Redovà. Poc després, en el marge dret, el riu tornava a desbordar-se en la rambla de Reguerón.

Tot eixe cabal d'aigua incontrolable va fer que el dia 13 de setembre de 2019 el riu trencara per dos punts el mur de defensa a l'altura d'Almoradí i inundara completament la comarca. 

La pedania oriolana de Molins va ser una de les més afectades i va quedar durant dies submergida davall l'aigua. Veïns com José Antonio Mas se les enginyaven com podien per a comprar queviures i repartir-los en barca. Hui, tres anys després, recorre el mateix camí, mentre recorda que el pitjor estava per vindre: “El problema ve després, quan se’n va l’aigua i t’adones del desastre”, relata Mas emocionat.

Unitats especialitzades de l'exèrcit rescataren durant dies els veïns de les zones més baixes, on l'aigua va arribar als dos metres. Als que podien estar a les seues cases els repartien aigua i pa. Per a Rebeca Elías el temps es va parar aquell dia: “Llum tallada, passant fam, tot eren calamitats”.

Les comunicacions eren impossibles, i és que bona part de la comarca del Baix Segura estava davall de l'aigua. Durant dies, Jesús Rodríguez va anar a peu i amb l'aigua al coll, literalment, de Bigastre a Molins. “Havia de passar, perquè tenia el meu pare en el poble molt malalt i havia de passar”, explica Rodríguez. “Hi havia moments en què l’aigua m’arribava fins al coll”.

Tres anys després trobem els carrers de Molins tranquils i secs. Però la DANA va marcar un abans i un després en la vida d'aquesta comarca. “Sempre que sent que vindrà una pluja pense si vindrà una DANA”, conta Elías. “És por, em tremola el cos només de pensar-ho”.

Vivències intenses que només el temps ajudarà a oblidar.

També et pot interessar

stats