Trenta municipis en alerta taronja per calor

Pertanyen a les comarques de l'interior de Castelló i València.

Banyistes refrescant-se a l'assut d'Antella
Banyistes refrescant-se a l'assut d'Antella / Imatge d'arxiu

La Conselleria de Sanitat Universal ha activat l'alerta taronja per altes temperatures en trenta municipis de l'interior de Castelló i València per a aquest divendres i dissabte. En aquestes zones es podria arribar a temperatures de 38 graus.

Pel que fa a les comarques del nord, aquests són els municipis en alerta:

  • Els Ports: Morella, Castellfort, Cinctorres, el Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, la Todolella, Vallibona, Villores i Sorita.
  • Alt Maestrat: Vilafranca, Ares del Maestrat, Benassal i Culla
  • El Baix Maestrat: Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà
  • L'Alcalatén: Vistabella del Maestrat, Benafigos i Xodos

A les comarques del centre es troben en alerta:

  • La Plana d'Utiel-Requena: Sinarques, Utiel, Requena, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.
  • La Foia de Bunyol: Setaigües
  • Els Serrans: Benaixeve

Pel que fa al nivell d’avís meteorològic de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la zona de l’interior sud de València es troba en nivell de risc taronja, amb temperatures que poden arribar fins als 40 °C. Per la seua banda, l’interior sud de Castelló, l’interior nord de València i també el litoral estan en nivell groc, i les temperatures podran arribar fins als 37 °C.

Protocol sobre els riscos per a la salut associats amb la calor

Per això, davant l'augment de temperatures, la Conselleria de Sanitat disposa del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes, que activa un protocol per a advertir la població sobre els riscos per a la salut associats amb la calor alta o extrema.

Principalment, les recomanacions estan dirigides als grups vulnerables: persones majors i/o amb malalties cròniques, la xicalla i les persones que treballen exposades a altes temperatures. Sanitat recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba ampla, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

Les recomanacions dins la llar són tancar persianes i abaixar tendals en façanes exposades al sol per a evitar un excés de calor, així com situar-se en zones de la casa més fresques.

És convenient beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Pel que fa a l'exposició al sol, enguany després de passar la primavera en confinament, cal extremar les precaucions, ja que la pell no està tan preparada com altres anys.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en el web de la Conselleria de Sanitat.

També et pot interessar

stats