Els trens regionals entre Tortosa i València utilitzaran el valencià com a primera llengua en la megafonia

Plataforma per la Llengua celebra haver aconseguit el canvi després que el govern espanyol va negar que la megafonia excloïa el valencià

Imatge d'arxiu de l'estació del Nord de València
Imatge d'arxiu de l'Estació del Nord de València / Plataforma per la Llengua

Plataforma per la Llengua ha celebrat haver aconseguit que el valencià s'incloga en la megafonia dels trens regionals de Renfe entre Tortosa i València i que s'utilitze com a primera llengua en els missatges. Així ho defensa la plataforma, que al març va publicar un enregistrament en el qual demostrava que la megafonia del trajecte era només en castellà.

Segons l’associació, "la publicació d'aquest enregistrament demostrava que el Ministeri de Transport havia mentit quan havia negat en diverses ocasions que la megafonia excloïa el valencià". En aquest sentit, han assegurat que qui llavors era ministre de Transports, José Luis Ábalos, va respondre a una pregunta del senador de Compromís Carles Mulet, amb "una excusa sense sentit": "Deien que era possible que en alguns casos no es poguera atendre la petició en trens vells que no permetien pregravar missatges".

La plataforma detalla que l'enregistrament del tren que reproduïa el missatge només en castellà estava pregravat. "A pesar d’aquesta excusa, Renfe ha acabat incorporant el valencià a la megafonia amb àudios pregravats en tots els trens i vagons", celebren.

En aquest sentit, afirmen que "l'empresa sempre ha declarat que respectava l'oficialitat de les llengües no castellanes de l'Estat en la megafonia, però les declaracions no es traduïen en fets". Per això Plataforma per la Llengua "ha denunciat en més de deu ocasions que el valencià està absent en la megafonia dels trens Alvia i AVE que fan el recorregut entre Madrid i Castelló", així com la separació que fa Renfe en el seu web entre català i valencià.

"L'ús normal i oficial del valencià està reconegut per l'Estatut d'Autonomia, i usar-lo és un deure per a les empreses públiques i per a les empreses que gestionen serveis per concessió de l'administració pública", conclou.

També et pot interessar

stats