Trencar el silenci de l'entorn familiar, fonamental per a protegir els menors víctimes d’agressions sexuals

La Fundació ANAR apunta que la meitat dels agressors de xiquetes són persones pròximes a la víctima, un factor que dificulta la denúncia

Dades de l'informe de la Fundació ANAR / À Punt NTC

Un total de 4.500 xiquetes o adolescents han patit alguna classe de violència sexual a Espanya els últims cinc anys. Així es desprén d’un estudi de la Fundació ANAR, que afegeix que les peticions d'ajuda per aquest motiu han augmentat un 55%.

En concret, en el 44% de les agressions sexuals està implicada la tecnologia, és a dir, es tracta d’agressions a través de missatges de mòbil o xarxes socials. Una xifra que ha pujat vora un 22% en cinc anys. I les dades són especialment cridaneres en l'increment dels casos de violació en grup, que ja representen l'11% del total, un de cada 10.

Des d’ANAR constaten que la meitat dels agressors sexuals de xiquetes i adolescents són familiars o persones pròximes a la víctima, un factor que dificulta la denúncia. “Les agressions sexuals, especialment en el cas dels menors d’edat, són un fenomen amagat i ocult”, assegura Benjamín Ballesteros, portaveu de la fundació.

Per això, trencar el silenci de l'entorn familiar ha de ser una prioritat. “S’ha de creure la víctima i protegir-la, i això a vegades suposa haver de trencar altres vincles o haver de reconfigurar tota l’estructura familiar”, afirma la també integrant d'ANAR, Sonsoles Bartolomé

Les víctimes de 0 a 9 anys, encara estan més desprotegides. En el 30% dels casos, els agressors són el pare o la parella de la mare, una situació difícil d'assumir i de reparar. “Si no pots acceptar que unes persones han comés un fet, estàs deixant desatés algú que ha patit un dany major. És una situació molt traumàtica”, explica la psicòloga Clara Álvarez. 

El 30% de les víctimes no denuncien mai aquestes agressions, que deixen seqüeles per sempre. Álvarez té clar que podran fer una vida “normalitzada”, però sempre quedarà una cicatriu. I els casos, lluny de minvar, augmenten. O, almenys, augmenten les demandes d'ajuda a fundacions com ANAR. 

També et pot interessar

stats