El trencalòs torna a la Tinença de Benifassà

Alliberen dos cries més d'aquest ocell a Bel, a la Tinença de Benifassà, una pedania del terme municipal del Rossell.

Un exemplar de trencalòs en el parc natural de la Tinença de Benifassà
Un exemplar de trencalòs en el parc natural de la Tinença de Benifassà / Arxiu

El trencalòs ja torna a formar part de la fauna del parc natural de la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat. L'any 2018 la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va iniciar un projecte de reintroducció d'aquest ocell en aquest espai natural, una zona que inclou paratges idonis per a la nidificació de l'espècie. En aquell moment van alliberar dos exemplars i ara ja n'hi ha quatre. 

El trencalòs és una espècie de voltor que presenta moltes diferències amb altres ocells carronyaires semblants. Rep el seu nom del costum que té de dur ossos i closques fins a grans alçàries per a deixar-los caure després sobre les roques i menjar-ne la medul·la de l'interior una vegada han esclatat. Es tracta d'una espècie amenaçada en moltes zones en què es troba.

Al començament dels anys 80 la població era només d'unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Els principals factors que en van causar la regressió van ser la utilització de verins, la caça i l'espoli dels nius.

També et pot interessar

stats