El trencalòs torna a la Tinença de Benifassà

La Generalitat Valenciana inicia un projecte de reintroducció d'aquesta espècie a les muntanyes del parc natural, ubicat al Baix Maestrat.

El trencalòs és una espècie de vòltor en perill d'extinció
El trencalòs és una espècie de vòltor en perill d'extinció / GVA

La conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat un projecte de reintroducció del trencalòs al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat.

Les muntanyes d'aquesta zona compten amb paratges idonis per a la nidificació d'aquesta espècie. Està previst que durant la primavera arriben dos polls de trencalòs, procedents d'un centre de cria en captivitat.

El trencalòs, una espècie de vòltor en perill d'extinció, va desaparéixer de la zona cap a finals del segle XIX. Actualment, la seua presència en la Península Ibèrica es limita als Pirineus, on hi ha la major població natural d'Europa occidental, a més dels Pics d'Europa i les serres de Cazorla i Segura, on ha estat reintroduïda en els últims anys. 

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha subratllat la importància interterritorial que té la introducció del trencalòs a Castelló. Es tracta de "reforçar el patrimoni cultural i natural, recuperar la memòria duna forma de viure i de fer compatible la natura i l'activitat humana", ha explicat.

La consellera ha destacat que el projecte no solament ha de contribuir a recuperar un element especialment valuós del patrimoni natural, sino que també ha de ser un factor rellevant en un àmbit territorial necessitat d'iniciatives actives de revitalització socioeconòmica i lluita contra el despoblament

El projecte ha despertat un gran interès entre els especialistes nacionals i internacionals en l'espècie, atès que l'eventual consolidació d'una població en aquesta zona representaria un pont d'enllaç entre les poblacions pirinenques i andaluses, factor clau per a garantir la supervivència de l'espècie a llarg termini.

També et pot interessar

stats