Els dos treballadors que causaren l'incendi de Cortes de Pallars accepten 10 mesos de presó

L'incendi, un dels més devastadors de la història d'Espanya, arrasà 29.752 hectàrees de terreny el 2012.

Acusats de l'incendi a Cortes de Pallás
Els acusats de l'incendi a Cortes de Pallars / EuropaPress

Els dos treballadors acusats de l'incendi declarat el 2012 a Cortes de Pallars, un dels més nocius d'Espanya que va arrasar 29.752 hectàrees de terreny, han acceptat una pena de 10 mesos de presó.

Inicialment, el Ministeri Fiscal demanava per als dos acusats dos anys i nou mesos de presó per un delicte d'incendi forestal per imprudència greu, però finalment s'ha arribat a un acord en la vista que s'ha celebrat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia de València i s'ha rebaixat la pena als 10 mesos de presó després d'un reconeixement de fets i a conseqüència de les dilacions de la causa.

Així mateix, els acusats hauran de pagar una multa de 1.440 euros i la responsabilitat civil pels danys ocasionats s'ha fixat en 750.000 euros. Es tracta de dos treballadors d'una empresa d'energia solar que havien d'instal·lar unes plaques solars en la Caseta de Mir de la partida Collado Azahar de Cortes de Pallars.

Així, els empleats pujaren a la teulada i van fer diverses soldadures per a fixar el perfil de les plaques. Per fer-ho van fer servir una radial un dia en el qual estava decretat el nivell 3 de preemergència d'incendis que comporta la prohibició d'usar aparells de soldadura o altres que puguen ocasionar risc d'incendis.

Els treballadors no van adoptar les precaucions més elementals, ja que només tenien una garrafa de cinc litres d'aigua i uns cartons que van col·locar en terra.

No obstant això, per a l'ús d'equips amb foc a menys de 500 metres de la muntanya necessitaven autorització administrativa i l'adopció de mesures de seguretat, una cosa que no tenien.

Quan van utilitzar la radial i la soldadura, elements metàl·lics candents es van projectar sobre la vegetació resseca i es va iniciar la ignició dels combustibles altament inflamables. El foc es va propagar en direcció a la muntanya i no hi havia cap mesura de seguretat exterior que ho impedira, la qual cosa va generar un incendi sense capacitat de control.

El foc es va propagar de manera descontrolada i va arrasar 29.752 hectàrees de terreny, majoritàriament forestal, a Alboraig, Catadau, Cortes de Pallars, Dosaigües, Carlet, Llombai, Macastre, Montroi, Real de Montroi, Torís, Tous i Iàtova.

També et pot interessar

stats