Les treballadores de la llar demanen més visibilitat en el seu dia mundial

Actualment, 30.000 dones treballen sense contracte a les llars valencianes

En el Dia Mundial de les Treballadores de la Llar des del sector demanen més visibilització / À Punt NTC

Aquest dissabte 30 de març es commemora el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, amb el qual es vol visibilitzar la situació de les persones ocupades, majoritàriament dones, amb un treball poc reconegut i molt precaritzat. Treballen netejant, planxant, cuinant, cuidant xicalla i persones majors o dependents, però la majoria encara ho fa sense contracte. "Per cadascuna que està donada d'alta, hi ha una altra persona que està en economia submergida", exposa Mirna Costa, representant de l'àrea d'igualtat i polítiques socials de CCOO-PV.

Algunes persones aprofiten que la majoria són d'origen estranger i es troben en situació irregular. Un dels tants exemples que podem trobar és el de Dolores Jacinto, mexicana que va passar cinc anys d'interna en una casa fins que va aconseguir regularitzar la situació. "És estar 24 hores dins d'un domicili que no és el teu, sinó de tercers", explica Jacinto.

Ara Jacinto orienta altres treballadores de la llar com a coordinadora de l'Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de les Cures, i reclama a l'administració inspeccions laborals. "A cap llar se li fa una inspecció per a comprovar si compleix les condicions o si s'han previngut els riscos laborals, sinó que es continua confiant en la bona voluntat de l'ocupador", comenta Jacinto.

També reclamen passar a cotitzar per hores i no per trams, com ocorre actualment. Però, sobretot, exigeixen que les 30.000 dones que treballen a les llars valencianes sense contracte deixen de ser invisibles.

També et pot interessar

stats