Els trasplantaments resisteixen l'impacte de la tercera onada

Durant els pitjors moments de la pandèmia la xifra d'intervencions es va reduir un 90%.

VÍDEO | Els trasplantaments resisteixen l'impacte de la tercera onada

La primera onada de la pandèmia va afectar negativament el programa de donació i trasplantament, amb una caiguda del 90% de les intervencions, segons dades de l'Organització Nacional de Trasplantaments. En la tercera onada, però, la situació ha millorat i la davallada en el nombre d'intervencions se situa entre el 25% i el 30%.

Els canvis en els protocols sanitaris han causat una recuperació de més del 60% entre ambdues onades, la qual cosa ha evitat que pacients en llista d'espera esdevinguen víctimes col·laterals de la Covid-19.

Les dades sobre trasplantaments que ha donat la Generalitat, però, xifren la reducció del nombre d'intervencions en un 50% durant la primera onada. En 2020, segons els registres de la Conselleria de Sanitat, es van fer 448 intervencions, 104 menys que l'any anterior. Així, a causa de la pressió hospitalària derivada de la pandèmia, s'observa una reducció interanual d'un 18,84%.

L'estat espanyol va ser líder mundial en donacions i trasplantaments per 28é any consecutiu en 2020. Espanya té una de les taxes de donants per milió d'habitants més altes –48,9–, amb un total de 2.301 donants i 5.449 trasplantaments. A la Comunitat Valenciana, l'indicador dels donants per milió se situa per damunt de la mitjana espanyola, en 51 donants per milió de població.

També et pot interessar

stats