Transport i locals de restauració i oci són els llocs més perillosos per a contagiar-se per als veïns de València

El 25% manifesta no estar disposat a vacunar-se, "una dada preocupant", segons el regidor Carlos Galiana.

Els veïns de València estan preocupats pels contagis en el transport públic
Els veïns de València estan preocupats pels contagis en el transport públic / Arxiu

Els valencians tenen por al contagi i a emmalaltir i pensen que el transport públic i els locals de restauració i oci són els llocs amb més propensió a escampar la malaltia, segons el baròmetre municipal de gener de l'Ajuntament de València realitzat a partir de 1.320 entrevistes telefòniques a majors de 18 anys. El virus impregna tots els camps de la vida ciutadana, però la població és optimista respecte a la seua evolució de cara a 2022 i el 54,8% creu que la situació de la pandèmia serà millor que l'actual d’ací a un any.

Respecte a la vacuna, com que el moment en el qual es va fer l'enquesta era encara molt recent el seu subministrament, "potser per això hi ha una dada preocupant del 25% que manifesta no estar disposat a vacunar-se", remarca el regidor de Gestió del Coneixement, Carlos Galiana. No obstant això, el regidor pensa que "això ja ha canviat de manera molt notable, ja que és importantíssim el procés de vacunació per a posar fi a la pandèmia".

En general, estan especialment preocupats per les conseqüències econòmiques de la pandèmia, com l'increment de l'atur, la crisi econòmica, el tancament dels negocis i, en quart i cinqué lloc, la crisi sanitària i el nombre de morts a conseqüència de la malaltia. Per això, la majoria demana a les administracions més inversions en sanitat, un major control de la Covid-19 i més protecció per a l'economia local com a mesures més urgents i prioritàries, segons el baròmetre.

Preocupen més les restriccions que l'atur

Un altre aspecte que arreplega el baròmetre és el valor que els veïns de València donen a les relacions interpersonals, perquè les restriccions han passat a posicionar-se com el primer problema que més afecta en l'àmbit individual per damunt de l'atur.

El coronavirus ha canviat els hàbits de consum cultural a València, perquè més del 80% dels entrevistats ha reduït la seua freqüència d'assistència al cine, el teatre, la dansa o els concerts en directe. És més, les activitats d'oci més habituals en l'actualitat són llegir i veure la televisió, sèries o pel·lícules, escoltar música i, com a quarta opció, caminar.

Aprovat raspat per al govern municipal

Al marge de la pandèmia, la ciutadania valora amb un 8,6 sobre 10 la satisfacció de viure en el cap i casal, una nota que es manté des d'abril de 2019. La gestió del govern municipal rep un aprovat amb una nota de 5,1.

Els mercats municipals, la recollida de fem i la Policia Local són els serveis millors valorats pels valencians. En l'àmbit cultural, la ciutadania demana més activitats culturals al seu barri (39,5%), mentre un 48,5% considera que els centres municipals (joventut, majors o dones) són els llocs més importants per a activar la vida de barri.

D'altra banda, un de cada quatre entrevistats (26,4%) participa en la vida de barri mitjançant una comissió fallera, la qual cosa demostra la importància de les Falles en el teixit associatiu i en la construcció social a la capital del Túria.

També et pot interessar

stats