La transmissió per aerosols, clau en els contagis per Covid-19

Els científics reclamen una guia sobre la importància de traslladar activitats a l'aire lliure i millorar l'aire interior mitjançant ventilació.

VÍDEO | La transmissió per aerosols, clau en els contagis per Covid-19
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Toni Cano
José Vicente Cebrián
06 d'octubre 2020 - 14:16

Set mesos després que esclatara la pandèmia de coronavirus que patim, la ciència encara treballa per a identificar clarament la forma de transmissió. Un aspecte que no és fútil perquè condicionarà les estratègies de control més eficaces de cara a la ciutadania.

Durant els primers mesos de la pandèmia no estava clar si el coronavirus es transmetia per l'aire. Però ja al mes de juliol, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va admetre aquesta via de transmissió. Ara, un grup internacional de científics i metges remarquen a la revista Science que hi ha una "evidència aclaparadora" que el coronavirus es contagia per l'aire i que la inhalació és una via de contagi important per a la malaltia.

L'article deixa clar que les persones amb Covid-19, en molts casos asimptomàtiques, alliberen milers d'aerosols carregats amb virus, que són més fàcils d'inhalar que una gota al respirar o parlar.

En l'escrit, els científics remarquen que aquesta constatació és important "per a garantir les estratègies de control més eficaces i proporcionar una orientació clara i coherent al públic". I per això, reclamen als responsables de salut pública que elaboren una guia sobre la "importància de traslladar les activitats a l'aire lliure, millorar l'aire interior mitjançant ventilació i millorar la protecció per als treballadors d'alt risc". Això pot obligar a canviar protocols i normatives, com ara la de terrasses dels bars.

Pilar Domingo, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València, explica en declaracions a À Punt que les persones no només emeten gotetes. Quan els humans respiren, parlen, tussen o esternuden, les partícules respiratòries emeses es mesclen en l'aire i formen un aerosol, que pot restar en un espai tancat durant hores. Domingo remarca que hi ha investigacions que han detectat aerosols contaminats que han romàs 16 hores en un recinte.

També et pot interessar

stats