La transhumància, una activitat mil·lenària en perill d'extinció

En els últims anys ha guanyat importància pel manteniment de l'ecosistema

La transhumància, una activitat mil·lenària en perill d'extinció / À Punt NTC

La transhumància és una de les activitats més antigues. Un equip d’À Punt ha acompanyat un ramat d'una seixantena de vaques i les cries que baixen des de les pastures de Mosquerola, a Terol, fins a Cabanes, a la Plana Alta, on passaran l'hivern. 

Fernando és el pastor transhumant que dirigeix el ramat. Ja estan quatre dies recorrent les comarques dels Ports i l'Alt i Baix Maestrat, i ara es troben a Benlloc, a la Plana Alta. Una migració que aprofita l'escalonament de les pastures que proporciona al ramat un aliment més sostenible. Una ramaderia extensiva i ecològica que aporta molts beneficis.

Completaran la transhumància aquest dijous. Cinc jornades on han fet vora 70 quilòmetres. Una migració plena d'obstacles, especialment per la neu en les primeres jornades als Ports.

Aquesta activitat mil·lenària està en perill d'extinció, però en els últims anys ha guanyat importància pel manteniment de l'ecosistema. Els animals baixen pel seu propi peu, ja que no els han de traslladar per cap mitjà de transport.  

Les vaques dormiran envoltades per un pastor elèctric, que evita fugides i esglaia amb descàrregues si s'hi accedeix. Dijous arribaran a Cabanes, a la Plana Alta, on romandran tot l'hivern. 

També et pot interessar

stats