Tots els presos preventius absolts tindran dret a indemnització

El Tribunal Constitucional amplia el dret de compensació econòmica pel temps passat en presó.

El Tribunal Constitucional amplia el dret d'indemnització pel temps passat en presó preventiva
El Tribunal Constitucional amplia el dret d'indemnització pel temps passat en presó preventiva / Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) ha ampliat el dret a indemnització perquè totes aquelles persones a qui es decreta l'ingrés en presó preventiva i posteriorment són absoltes puguen reclamar una compensació econòmica.

El TC ha anul·lat una part del precepte legal que limitava les indemnitzacions de l'Estat als presos preventius absolts, obrint així la porta al fet que totes aquestes persones puguen ser compensades pel temps transcorregut en presó provisional.

L'article 294.1 de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) indica que: "tindran dret a indemnització aquells qui, després d'haver patit presó preventiva, siguen absolts per inexistència del fet imputat o per aquesta mateixa causa haja sigut dictat acte de sobreseïment lliure, sempre que li hagen irrogat perjuís".

No obstant això, ara el TC ha estimat la qüestió interna d'inconstitucionalitat plantejada pel ple i ha declarat nul·la la part d'aquest precepte referit a la "inexistència del fet imputat" i " per aquesta mateixa causa" per vulneració dels articles 12 i 24.2 de la Constitució.

Per tant, la novetat introduïda radica en el fet que abans s'exigia que es demostrara que no s'havia produït un delicte i, per tant, quedaven exclosos els afectats en casos en què es donava per provada l'existència d'un delicte, però no la seua participació en el mateix, com per exemple el cas recent de l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell que va passar 21 mesos en presó preventiva i va ser absolt el passat 24 d'abril.

També et pot interessar

stats