Tots els orfes per violència sobre les dones cobraran vora 600 euros

Els grups parlamentaris anuncien el seu suport a la proposició de llei que millora les pensions d’orfandat.

Les pensions tindran un efecte retroactiu des de 2004, quan es va aprovar la llei integral de violència de gènere
Les pensions tindran un efecte retroactiu des de 2004, quan es va aprovar la llei integral de violència de gènere / Arxiu

Tots els fills de víctimes de maltractament masclista i de mares assassinades per qualsevol altre tipus de violència sobre les dones tindran dret a una pensió d’orfandat de vora 600 euros. A falta de la votació final, els portaveus parlamentaris han avançat durant el debat en el ple de Congrés el vot a favor a la proposició de llei que millora aquestes ajudes. Un text que ha arribat al Senat amb la incorporació de quatre esmenes del PP. 

Unes millores que suposaran una prestació mínima de 600 euros, aproximadament −ara en són 140−, per als fills de víctimes que no hagueren cotitzat o no compliren els requisits mínims, 500 dies en els últims 5 anys. I per als orfes que sí que les perceben, se’ls augmenta del 52% al 70% el càlcul de la base reguladora de les mares, i al 118% si hi ha més d’un beneficiari, cosa que assegura que reben el mínim de 600 euros al mes.

Aquestes pensions tindran un efecte retroactiu des de 2004, quan es va aprovar la llei integral de violència de gènere. En el text no s’ha inclòs que es concedisquen aquestes ajudes a altres orfes absoluts (quan el menor es queda sense pare i mare) per qualsevol altra circumstància, com han demanat diversos partits.

Tindran dret a les pensions els fills de les víctimes que en el moment de la mort siguen menors de 21 anys o estiguen incapacitats per al treball, encara que es podran mantindre fins als 25 anys quan estiguen estudiant o no tinguen recursos. Així mateix, hi tindran dret els fills de funcionàries de classes passives, és a dir, aquelles que es mantenen en aqueix règim des d’abans de 2011, com a beneficiaris d’aquestes pensions.

Per a la diputada del PSOE, Ángeles Álvarez, aquesta proposició és l’exemple d’una llei que dona sentit al treball parlamentari i a la política”, si bé ha lamentat la demora de dos anys per a aconseguir tirar avant.

La diputada del PP, Mar Cotelo, ha acusat el PSOE d’“amagar-se” darrere del Pacte d’Estat contra la Violència Masclista “per a fer orfes de primera i de segona perquè ara només tocaven els orfes de violència de gènere”. “S’han oblidat que l’objecte final d’aquesta proposició és beneficiar tots els orfes, no solament els que han convertit en privilegiats”, ha remarcat.

Des de Cs, Marta Martín ha considerat que “hui és un bon dia” en aconseguir canvis significatius que ajudaran aquests orfes, que viuen un “calvari”, i l’adopció dels quals per part de familiars suposa moltes vegades una “estigmatització” d’aquests menors.

Per la seua part, la diputada d’Units Podem, Ángela Rodríguez, ha criticat que aquesta llei no garantirà ajudes a “moltes víctimes de violències masclistes que estan fora de la parella”.

També et pot interessar

stats