Tota la població valenciana va respirar aire perjudicial per a la salut el 2019

Ecologistes en Acció recorrerà en el TSJCV davant la negativa del Consell a complir les obligacions en matèria de qualitat d'aire.

Imatge aèria de València
Imatge aèria de València / Europa Press

Tota la població valenciana va respirar el 2019 un aire perjudicial per a la salut segons les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i la totalitat de la Comunitat Valenciana va estar exposada a nivells d'ozó que danyen la vegetació, segons un informe d'Ecologistes en Acció sobre la qualitat de l'aire, el 2019. L'informe revela també que l'organització ambiental ha decidit recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana "la negativa" del Consell a "complir amb les seues obligacions legals en matèria de qualitat de l'aire", com aprovar plans de millora de qualitat de l'aire on se superen els valors d'ozó per a la protecció de la salut o la vegetació. Ecologistes en Acció considera fonamental que la Comunitat Valenciana s'esforce per millorar el mesurament de la qualitat de l'aire.

Segons aquest estudi, que ha recopilat dades de 71 estacions de control de contaminació, 90.000 valencians, el 2% de la població viu en les dues zones on la mitjana de les estacions de mesurament va superar l'objectiu legal per a la protecció de la salut establit per a l'ozó: Cérvol-Els Ports i Xúquer-Cabriol (àrea interior). Els contaminants que més incidència van presentar el 2019 van ser l'ozó troposfèric, seguit per les partícules PM10 i PM2,5. L'estudi també fa una menció especial de la situació a l'aeroport d'Alacant-Elx, "amb la seua única estació superant en nombroses ocasions el valor objectiu legal i la recomanació de l'OMS. Les elevades emissions d'òxids de nitrogen associades a aquesta activitat semblen estar induint concentracions insalubres d'ozó en el seu entorn", conclou.

L'estudi del col·lectiu conservacionista indica que el "quadre general" a la Comunitat Valenciana és el d'uns elevats nivells de contaminació per ozó troposfèric que afecten tot el territori, l'origen del qual procedeix en gran manera dels òxids de nitrogen emesos pel trànsit rodat que circula per les quatre aglomeracions (València, Alacant, Castelló i Elx) i per les carreteres interurbanes, així com pels nivells d'ozó i/o partícules diverses àrees industrials. Pel que fa a la contaminació industrial, l'informe menciona la zona ceràmica de Castelló, l'activitat cementera de Sagunt i Alacant, la refineria de Castelló i la planta de Ford a Almussafes com les més contaminants.

També et pot interessar

stats