La tortuga americana envaeix els rius valencians

A Sueca es lluita contra la població descontrolada de tortuges 'Traquemys scripta', que estan desplaçant l’endèmica valenciana, la tortuga d'aigua europea

Imatge de la caça de tortugues a la Ribera Alta

La Fundació Limne es dedica, entre altres activitats, a protegir els rius valencians de la invasió de tortugues de l'espècie Traquemys scripta, més conegudes com tortugues americanes, de Florida o de galta roja. És una plaga que, segons explica Sales Tomàs, gerent de la fundació, està desplaçant la població autòctona de tortugues.

No va ser fins que es van trobar exemplars d’aquests amfibis a diversos rius del País Valencià que es van adonar que estaven reproduint-se desmesuradament, indica Tomàs.

En aquest moment começaren a treballar per a controlar-ne la expansió mitjançant unes trampes en què els posen peix per a atraure-les i poder capturar-les. Les trampes es revisen setmanalment i amb les tortugues capturades es segueix sempre el mateix protocol: es pesen i mesuren, s’identifica el sexe i després es porten a la Conselleria de Transició Ecològica

D’ahí s'envien a la piscifactoria del Palmar, on es reben centenars de tortugues totes les setmanes entre els mesos de maig i setembre per a ser eliminades. La cap del Centre de Conservació d’Espècies Aqüícoles de la Generalitat, Pilar Risueño, ha explicat en À Punt que aquesta eliminació es fa d’acord a la normativa ètica vigent mitjançant la injecció per via intravenosa d’un anestèsic que els provoca una mort instantània. 

Caça de tortugues americanes invasores al Xúquer
Caça de tortugues americanes invasores al Xúquer

És una feina que no agrada a les biòlogues i els biòlegs, però que és necessària per a conservar l’espècie autòctona: la tortuga d'aigua europea. A més, per a compensar l’eliminació de la tortuga de galta roja, el Centre de Conservació d’Espècies Aqüícoles té un programa de cria en captivitat de la tortuga europea, que és el futur de la seua supervivència als nostres paratges naturals.

La presència de la tortuga americana es deu als exemplars abandonats per persones que les han comprades i, més tard, han decidit que no les volien tindre a casa i les han soltat en la natura. Una cosa que no s’ha de fer mai ja que s’ho mengen tot i la població creix desmesuradament, de manera que envaeix els nostres ecosistemes i desestabilitzant la seua biodiversitat. 

També et pot interessar

stats