El torró serà un 10% més car enguany, segons la previsió del sector

La pujada dels costos energètics, però també d'ingredients com el sucre, estan darrere d'aquest increment

Els problemes de desabastiment i l'augment del preu de l'energia i les matèries primeres són les raons principals de l'encariment del torró / À Punt NTC

Arranca a Xixona la campanya del torró i el sector reconeix que enguany falten provisions i sobren preocupacions. “No és solament qüestió de l'augment de preus, també ens ha afectat molt la falta de disponibilitat en el mercat i en la cadena de subministrament”, explica Ana Picó, responsable de qualitat de Turrones Picó.

Fins ara era l'ametla marcona la que regulava el preu final del producte, però enguany el problema està en l'encariment d'altres ingredients com el sucre, que ha duplicat el preu i continua l'escalada. I allò que més condicionarà el preu és el cost de l'energia, que s'ha multiplicat per quatre. “El que abans pagaves amb 5.000 euros al mes, ara poden ser perfectament 20.000 o 25.000 euros al mes”, afirma Fabià López, fundador de turronesydulces.com. 

Els xicotets productors comencen ara la campanya i no saben quan, com i a quin preu els arribaran els subministraments. Per contra, els grans productors estan en marxa des de fa mesos i, en molts casos, han tancat per avançat els preus i les comandes. La qüestió és que no poden repercutir l'encariment energètic en unes tarifes també pactades amb antelació.

“No podem treballar debades, perquè tenim uns costos que assumir: de personal, d’energia, de matèries primeres…”, continua explicant López. “El preu muntarà segur”. El cost del torró que arribe a les taules a Nadal s'incrementarà, de moment, al voltant d'un 10%.

També et pot interessar

stats