Torrevella alberga la dessalinitzadora més gran d'Europa

Té capacitat teòrica per a produir 80 hectòmetres cúbics anuals d'aigua, encara que actualment té un rendiment del 50%.

VÍDEO | Torrevella alberga la dessalinitzadora més gran d\'Europa

La sequera s'ha consolidat com un dels problemes que més castiguen la Comunitat Valenciana, especialment a les comarques del sud i, sobretot, a l'estiu. De fet, aquest 2018 ha plogut un 25% menys del que és habitual, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.

Per això, en períodes de sequera extrema, les dessalinitzadores s'han convertit en infraestructures imprescindibles per a abastir d'aigua el camp i la indústria en aquests territoris. Des de novembre del 2017 fins que es van recuperar els embassaments d'Entrepeñas i Buendía el passat mes de juny, el canal del Taibilla, que abasteix els camps del sud i sud-est de la Comunitat Valenciana, s'ha nodrit principalment d'aigua dessalada.

A Torrevella (Baix Segura) hi ha la planta dessalinitzadora més gran de tot Europa. Té capacitat teòrica per a produir 80 hectòmetres cúbics a l'any, encara que actualment treballa al 50%, amb una producció de 40 hectòmetres cúbics.

Per aquesta infraestructura passen cada dia 300.000 metres cúbics que entren des del port de Torrevella. El 45% d'aquesta quantitat es distribueix al canal del Taibilla, mentre que el 55% restant torna a la mar. En els moments més durs de sequera, tota la producció de Torrevella ha quedat reservada per al consum humà, per les extraordinàries necessitats.

Però l'increment del rendiment de la dessalinitzadora està supeditat a l'acabament de les obres de la nova subestació elèctrica, que possibilitarà ampliar la planta perquè es duplique la producció i arribe als 80 hectòmetres cúbics d'aigua dessalada. S'espera que la línia elèctrica d'alta tensió estiga operativa a finals d'agost o principis de setembre.

A la llarga, està previst que la producció s'amplie fins i tot a 120 hectòmetres cúbics anuals. Una assegurança hídrica per a afrontar futurs episodis de sequera cada dia més freqüents a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats