Tornen a pujar els preus de l'electricitat i el butà

L'electricitat arriba a la segona marca més alta de l'any, i el butà, que augmenta un 5%, costarà 14,61 euros.

L'electricitat arriba a la segona marca més alta de l'any
L'electricitat arriba a la segona marca més alta de l'any / Europa Press

El preu dels subministraments bàsics ha tornat a pujar després que aquest dimarts l'electricitat haja assolit el segon preu més alt de l'any en el mercat majorista i la bombona de butà haja pujat un 4,69% més, i passa a costar 14,61 euros. 

L'electricitat ha assolit aquest dimarts al segon preu més alt de l'any en el mercat majorista: 74,84 euros per MWh, un 3,4% més alt que fins ara. No obstant això, no arriba, per només 55 cèntims, al màxim anual, que va ser de 75,39 euros el passat 12 de setembre [https://apuntmedia.es/va/noticies/economia/facua-proposa-al-govern-de-pedro-sanchez-que-baixe-un-4-liva-de-la-llum]. 

Els experts atribueixen el manteniment recurrent del preu per damunt dels 70 euros per MWh a l'encariment dels drets d'emissió de CO2 i a la pujada dels preus del gas natural i del carbó en els mercats internacionals. No obstant això, la transparència del sistema espanyol de fixació del preu de l'electricitat es troba en el punt de mira des de fa molts anys, ja que són només un grapat de grans companyies les que produeixen, i es venen entre elles, tota l'energia a Espanya; i controlen, a més, la quasi totalitat del mercat domèstic. 

Per la seua banda, el preu de la bombona de butà de 12,5 quilograms, que consumeixen uns huit milions de cases a Espanya, encadena un nou ascens després del de juliol i costarà 14,61 euros, un 4,96 % més; és a dir, 69 cèntims més. D’aquesta manera, el nou preu del butà passarà a ser de 95,1261 cèntims d'euro per quilogram.

Aquest increment es deu a l'ascens en les cotitzacions internacionals de la matèria primera, així com a la depreciació de l'euro respecte dels valors de referència del bimestre anterior. El preu de la bombona de butà es revisa bimestralment i en aquesta nova revisió de setembre es torna a incrementar, com ja va passar al juliol, en què va augmentar un 4,9 % i va arribar a 13,92 euros.

La bombona de butà havia baixat de preu en les revisions de març i maig, disminucions que es van produir després de les pujades consecutives que hi va haver al novembre del 2017 i al gener del 2018, any que va començar amb una pujada de l'1,6 % amb 23 cèntims més. 

Compareixença de la ministra Ribera

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, té previst comparéixer demà dimecres en comissió parlamentària i explicar les circumstàncies que determinen l'increment del preu de l'electricitat i la possible adopció de mesures per a reduir els efectes d'aquestes pujades en la factura dels consumidors i les consumidores.

Quant a la bombona de butà, el nou preu estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts de novembre, quan el Ministeri per a la Transició Ecològica el torne a revisar en funció de les cotitzacions internacionals de la matèria primera, el tipus de canvi o els costos de comercialització.

També et pot interessar

stats