Tornar a caminar: un projecte de la UV ajuda a recuperar-se de lesions medul·lars

La teràpia utilitza l'estimulació visual per a activar les neurones espill, que són les que ens fan imitar els moviments

Els pacients voluntaris ajuden a desenvolupar projectes com aquest sobre lesions medul·lars / À Punt NTC

Sis investigadores de la Universitat de València (UV) treballen en un projecte pioner en la recuperació del moviment per a les persones que pateixen lesions medul·lars. La teràpia utilitza l'estimulació visual per a activar les neurones espill, que són les que ens fan imitar els moviments. 

Begoña Talens va tindre una caiguda en casa netejant i fa dos anys que està en rehabilitació per tal de recuperar la mobilitat. Ara participa, des de fa tres setmanes, en aquesta teràpia de la Universitat, basada en l'estimulació visual, i amb la qual la recuperació de les lesions medul·lars incompletes podria millorar notablement.

“Veig un vídeo durant uns deu mintus i després he de seguir el moviment”, ha explicat Begoña sobre un d’aquests exercicis. Ha contat com va eixir de l’hospital pensant-se que “mai més podria fer ni un exercici”. 

Juanjo Partal és un altre dels voluntaris de l'estudi. “No entens els vídeos, però es veu que funciona. Jo fa un any anava en cadira de rodes”, ha assegurat. 

Sense ells la investigació no podria avançar. Per això l’equip investigador fa una crida. Sara Mollà, investigadora i fisioterapeuta, i Elena Muñoz, professora de fisioteràpia de la Universitat, han contat com poder participar com a voluntari ajudant els malalts i la investigació. 

La teràpia és gratuïta i l'objectiu és que, algun dia, arribe a les clíniques de rehabilitació. Les persones interessades a fer-se voluntàries d’un projecte només han de demanar-ho per correu a sara.molla@uv.es.

També et pot interessar

stats