Torna a eixir aigua per al reg del pantà de Forata després de mesos obstruït pel fang de la dana

La maquinària pesant ha desembossat un dels conductes de l’aigua de reg després d’una setmana treballant-hi

Conducte de l'embassament de Forata pel qual ha tornat a eixir l'aigua de reg després de la dana / À Punt NTC

Les tasques per a tractar de desembossar la boca de reg del pantà de Forata, on s’acumulava una ingent quantitat del fang des de la dana d’octubre, finalment han donat resultat. Després de més d’una setmana treballant per a extraure els sediments que taponaven la boca de reg amb maquinària de grans dimensions, per fi ha començat a eixir l’aigua. Es calcula que este embassament va acumular entre cinc i sis milions de metres cúbics de sediments.

Com que calia retirar tota esta quantitat de fang, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) va establir un sistema alternatiu, com un bypass provisional, per a disposar d'aigua per a regar mentre avançaven les tasques de neteja de sediments, que estan duent-se a terme des de fa huit mesos.

La boca que expulsa l’aigua de reg va quedar sepultada davall de sis metres de fang. Fa uns dies, els operaris van aconseguir arribar a la reixa de la solta, però les dificultats per a desencaixar-la van fer impossible l'alliberament d'aigua. “La reixa estava reblida. Tenia una pressió de 25 metres d’aigua i sis de sediments”, explicava Manuel Torán, director tècnic de la CHX.

De fet, el dilluns 7 de juliol, l'ens hidrogràfic havia previst un buidatge controlat de l’aigua, en què podien eixir fins a 15 m³/s de l’embassament que regula el cabal del Magre. Fins i tot van advertir la població dels municipis situats aigües avall d’una possible crescuda, això sí, lleu. No obstant això, la gran quantitat de fang acumulada en les comportes va obligar a retardar este desembassament tècnic.

Este dimecres, per fi, han buidat tots els sediments d'un dels conductes, pel qual ha començat a eixir aigua. No ha sigut molt i el cabal del riu Magre pràcticament ni ho notarà, per este motiu no han avisat els pobles de la ribera del riu, però és un primer pas per a recuperar la normalitat d'este embassament que actualment està al 73% de la capacitat. “Ara podrem desaiguar els 15 m³/s i, a més, mantindre el cabal ecològic sense cap problema”, apuntava Torán.

El pantà haurà de buidar-se encara més de cara a la tardor, ja que la de Forata és una presa de laminatge, pensada per a regular possibles avingudes en cas de fortes pluges.

També et pot interessar

stats