'El tocadiscos de Joan Fuster', un espectacle que rescata la faceta melòmana de l'assagista

El cantautor Pau Alabajos ha presentat en Les notícies del matí un musical que commemora l'any Joan Fuster 2022

Escolta l'entrevista en 'Les notícies del matí' / À Punt Mèdia

Fuster nasqué a Sueca el 1922 i es va llicenciar en Dret per la Universitat de València, carrera que va abandonar per a dedicar-se a escriure. Al llarg de la seua vida va rubricar al voltant de 60 llibres i multitud d'articles en premsa, pròlegs de llibres i vinils. El que alguns no saben és que Fuster era, també, un amant de la música, un melòman.

I per a obrir l'any Joan Fuster -designat així pel Consell- el primer dels espectacles commemoratius és un musical, dedicat al Fuster melòman. Anomenat 'El tocadiscos de Joan Fuster', és una obra de teatre escrita i dirigida per Pau Alabajos, que l'autor ha presentat en Les notícies del matí. L'espectacle estarà al Teatre Principal el 23 i 24 d'abril i també arribarà a Castelló i Alacant i a les capitals culturals valencianes, Alzira i Aielo de Malferit.

Quan li hem preguntat pel que trobarem dalt de l'escenari, Alabajos ha explicat que es representarà una tertúlia fictícia situada el 1981 on Fuster parlarà amb una periodista -paper que representarà l'actriu Lara Salvador- dels seus gustos musicals i d'altres qüestions.

A la pregunta d'Alba Requejo de si amb l'espectacle coneixerem una altra vessant de Joan Fuster, Alabajos ha dit que una de les particularitats de l'espectacle és que "rescatem un Fuster més desconegut. Per exemple hem aconseguit un text en què parla de la seua experiència personal al Teatre Principal de València, quan va assistir a una òpera. Molt divertit".

Una de les particularitats de l'espectacle és que rescatem un Fuster més desconegut

Un treball que ha rescatat les reflexions de l'assagista de Sueca al voltant de la música, de la vida i de la política, amb l'ajuda de la jove periodista, una dona que "comença" a viure amb democràcia... "Els dos parlen de què es vol fer. On es vol arribar", ha dit Alabajos.

Fuster era un melòman, un gran coneixedor i amant de la música i, en particular, de la música clàssica. "Ell parla molt de cultura i música... I parla de com ell els interpreta... En el cas de la Nova Cançó no és tanta la passió que sent (com quan escolta música clàssica), però sí que veu unes capacitats (en la Nova Cançó) de transformació social i política", ha puntualitzat Alabajos.

Banda sonora del musical

Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria de la Mar Bonet, Ovidi Montllor, Al Tall o Pi de la Serra conformen la banda sonora de l'espectacle, que interpretaran cantautors i cantautores nascuts després de l'any 1975. Feliu Ventura, Mireia Vives, Sandra Monfort i Pau Alabajos canten en directe alguns dels himnes més simbòlics de la generació predecessora i reten homenatge a Joan Fuster en el centenari del seu naixement.

'El tocadiscos de Joan Fuster' està interpretat per l'actor Alfred Picó i l'actriu Lara Salvador i comptarà amb els músics Laura Navarro, Enrique Jerónimo 'Gus', Adriana Sena, David Barberà i Anaís Bueno.

La direcció escènica de l'espectacle està a càrrec de Gabi Ochoa i Maria Almúdever, amb la direcció musical de Pau Alabajos i la producció executiva de Barnasants.

Pau Alabajos (dreta) amb l’actriu Lara Salvador i l’actor Alfred Picó (centre)
Pau Alabajos (dreta) amb l’actriu Lara Salvador i l’actor Alfred Picó (centre) / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats