El territori apareix cobert de rosada blanca després d’una nit en què alguns observatoris han superat els 9 graus negatius

El mercuri baixa significativament vora mar i Alacant registra una mínima de 2,4º C

Mínimes registrades la matinada de dimarts
Mínimes registrades dimarts a la matinada / Efe

Bona part del territori valencià ha aparegut cobert de rosada blanc aquest dimarts, després de deixar enrere una de les matinades més gèlides del que portem d’hivern. El mercuri ha arribat en alguns punts als 9 graus negatius, com ha passat a Ademús, Casas del Río o Sorita. Fins i tot vora mar, el termòmetre ha baixat prou més de l'habitual en les nits d’hivern. L’observatori de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) d’Alacant marcava 2,4º C.

A més d’Ademús, on s’ha registrat una mínima de 9,1º C negatius, altres municipis com ara Villena (-7,9º C) o Xalans (-7,8º C) també han registrat algunes de les mínimes més baixes del territori. Vilafranca, amb 5,6 graus negatius, o el Pinós, amb cinc graus negatius, a més d’Utiel (-4,5º C) són altres poblacions on hi ha hagut descensos importants de les mínimes, segons els registres d'Aemet.

Tot i això, en alguns punts de Villena o Xixona, el termòmetre ha baixat fins els 12,9 graus negatius. Quasi la mateixa mínima presentava Bocairent, on s'ha arribat als 12,4 graus sota zero, com ha recollit l'Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet.

En la franja litoral, tot i que no s’ha baixat de zero, la nit ha sigut prou més freda que les anteriors, per això la vegetació estava coberta de rosada blanca en fer-se de dia. Des d’Aemet expliquen que, en les nits rases, sense vent, però amb aire humit, la terra es gela i, en conseqüència, l’aire que cobreix la superfície també, per això el vapor d’aigua se solidifica i es formen xicotets cristals de gel, la rosada blanca.

Les baixes temperatures han fet que la vegetació apareguera en molts punts del territori coberta amb xicotets cristals de gel
Les baixes temperatures han fet que la vegetació apareguera en molts punts del territori coberta amb xicotets cristals de gel / Efe

Molts es trobaven amb aquesta estampa just el dia en què es compleixen cinc anys des què una fina capa de neu va cobrir alguns punts de la Marina Alta i el Baix Segura. Com recorden des d’Aemet, el 15 de gener del 2017 poblacions costaneres com ara Torrevella, Oriola o Pilar de la Foradada va estar unes hores cobertes de blanc.

També et pot interessar

stats