El termini de prescripció d’abusos a menors començarà a comptar quan la víctima complisca 30 anys

Fins ara s’iniciava als 18 i s’estenia entre 5 i 15 anys en funció de la gravetat dels fets.

El termini de prescripció d’abusos a menors començarà a comptar quan la víctima complisca 30 anys
El termini de prescripció d’abusos a menors començarà a comptar quan la víctima complisca 30 anys
30 de maig 2019 - 22:54

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat per unanimitat un informe favorable a l’avantprojecte de Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, que estableix que el termini de prescripció dels delictes d’abusos sexuals a menors no comence a comptar fins que la víctima no complisca els 30 anys. En l’actualitat, el termini de prescripció d’aquests delictes comença a comptar a partir dels 18 anys i s’estén entre 5 i 15 anys segons la gravetat dels fets.

Segons el CGPJ, aquest text normatiu suposa una clara aposta per col·locar els xiquets i adolescents al centre de les polítiques dels poders públics. El text analitzat modifica de manera parcial, entre altres lleis, el Codi Penal, la Llei d’enjudiciament criminal i la Llei orgànica del poder judicial.

Per tant, Espanya compleix així l’obligació, continguda en una directiva de la UE, de desplegar mesures que permeten jutjar els abusos sexuals, l’explotació sexual i la pornografia infantil durant un període suficient després que la víctima haja complit la majoria d’edat.

Entre altres modificacions, l’avantprojecte també augmenta de 13 a 16 anys l’edat de la víctima dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexuals (prostitució, explotació sexual i corrupció de menors), modificació que el CGPJ ha aprovat.

Aquesta reforma també implica que quan la pena imposada és superior a cinc anys i el delicte comés són abusos i agressions sexuals i relacionats amb la prostitució i l’explotació sexual, el condemnat no podrà gaudir de permisos penitenciaris fins que no haja complit la meitat de la condemna.

També et pot interessar

stats