Tercera sentència del Suprem que anul·la part del pla de conca del Tajo

El tribunal atén la reclamació que no s’hi fixen cabals ecològics a Toledo, Aranjuez i Talavera de la Reina.

El Tribunal Suprem ha emés una sentència en què anul·la parcialment el pla hidrològic de conca del Tajo
El Tribunal Suprem ha emés una sentència en què anul·la parcialment el pla hidrològic de conca del Tajo / Arxiu

El Tribunal Suprem ha emés una sentència en què anul·la parcialment el pla hidrològic de conca del Tajo, atenent la reclamació de l'Ajuntament de Toledo, perquè no fixa cabals ecològics en aquesta ciutat, ni a Aranjuez ni a Talavera de la Reina. 

Aquesta és la tercera sentència que es dicta les últimes setmanes sobre el pla hidrològic i es idèntica a la dictada la setmana passada pel Suprem per una reclamació de l'Ajuntament de Talavera. En les dues resolucions, a més de referir-se a l'absència de cabals ecològics, s'anul·len els objectius ambientals per a la conca. 

A més, el dia 16 de març aquest tribunal va anul·lar en una altra sentència alguns articles perquè no fixava els cabals ecològics en diversos trams del riu Tajo, després d'una denúncia presentada el 2016 per associacions veïnals.

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha anunciat una reunió del Consell de l'Aigua de la conca del Tajo per a aplicar les sentències. Segons ha dit, això obligarà a fixar uns cabals mínims més elevats i, per tant, a augmentar les reserves dels embassaments d'Entrepeñas i de Buendía. 

La Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva) ha valorat la sentència del Suprem i ha assegurat que no suposa la fi del transvasament i que la solució per als regants passa per la posada en marxa del Pla Hidrogràfic Nacional. El seu president, José Antonio Andújar, ha afirmat als micròfons d’À Punt que el transvasament seguirà en marxa ja que hi ha documents que certifiquen la seua garantia i el seu sistema de funcionament. 

Per la seua banda, ni el Ministre d’Agricultura, Luis Planas, ni cap membre de l’executiu espanyol s’han pronunciat sobre la decisió del TS. 

La batalla de l'aigua entra en la precampanya electoral

La batalla de l'aigua ha entrat de ple en la precampanya electoral i el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, va enviar dilluns una carta als seus homòlegs valencià i andalús, Ximo Puig i Juan Manuel Moreno Bonilla, per a citar-los formalment a una reunió, "amb la màxima urgència possible", per acordar un front comú en defensa del transvasament Tajo-Segura. El president Puig va assegurar la setmana passada que el sistema Tajo-Segura està garantit

També et pot interessar

stats