Tensió sense grans incidents després de cinc nits d’aldarulls a Barcelona

Vora una dotzena de detencions i 26 persones ferides en les càrregues policials a Madrid.

Tensió sense grans incidents després de cinc nits d’aldarulls a Barcelona

Els grups violents que les últimes nits han provocat el caos a Barcelona han donat aquest dissabte una treva en la jornada reivindicativa que ha viscut la ciutat. Hi ha hagut moments puntuals de tensió, però no s’han produït disturbis significatius. Els Mossos d'Esquadra han detingut tretze persones durant les protestes, que s'han saldat amb quatre agents ferits, tres a Barcelona i un a Tarragona. A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha atés catorze persones ferides, onze a Barcelona i tres més a Girona. 

Durant la manifestació que a la vesprada va recórrer el centre per a protestar contra els presumptes abusos policials, grups pacifistes van muntar cordons de seguretat per a separar la policia i els manifestants. Segons la Guàrdia Urbana, l’afluència va ser de sis mil persones. 

Amb la manifestació ja desconvocada, centenars de persones es concentraren davant del cordó policial a la Via Laietana i feren una seguda, mentre alguns radicals encenien algunes barricades en les proximitats. Això va generar alguns moments de tensió i avisos de càrregues per part dels Mossos, però finalment es van produïr. Cap a les 00:30 hores, la Policia Nacional desmuntava el cordó a Via Laietana. 

Càrregues a Madrid

Més tensió s’ha viscut, en canvi, a la manifestació convocada a Madrid per a demanar la llibertat dels polítics empresonats. La Policia Nacional ha carregat contra diversos centenars de manifestants després que hagen intentat tallar la Gran Vía i han detingut vora una dotzena de persones. Els Serveis d’Emergències de l’Ajuntament de Madrid han atés 26 persones.

Balanç d’una setmana de disturbis

Després que el dilluns col·lapsaren els accessos a l’aeroport del Prat, hores després de la condemna a la cúpula del procés, el centre de Barcelona s’havia convertit des de dimarts en un camp de batalla nocturn amb disturbis per part de grups violents. 

Des que començaren els aldarulls dilluns, vora 580 persones han resultat ferides entre manifestants i policies. D’elles, 14 romanen encara hospitalitzades, segons el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Un agent de policia està en estat molt greu, amb un traumatisme cranioencefàlic, i set persones més, greus. 

S’han detingut en total 166 persones i els jutjats n’han enviat 18 a presó provisional, segons les xifres del Departament d’Interior. D’acord amb els Mossos d'Esquadra, en aquests dies de disturbis s’han danyat 260 vehicles i s’han efectuat 650 serveis per a apagar les barricades en els carrers de Barcelona. La despesa per les destrosses supera els dos milions d’euros. 

També et pot interessar