El temps mitjà d’espera per a ser operat és de 133 dies, 30 més que al juny

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, assegura que Sanitat està treballant per a reduir les llistes d'espera.

VÍDEO | El temps mitjà d’espera per a ser operat és de 133 dies, 30 més que al juny

El temps mitjà d'espera quirúrgica als centres sanitaris públics de la Comunitat Valenciana se situa en 133 dies a 30 de setembre, 30 dies més de demora que el mes de juny. En total, al setembre hi ha 68.561 pacients en llista d'espera, pels 66.659 que hi havia al juny.

Segons la conselleria, això es deu al descens de l'activitat quirúrgica programada que es produeix durant els mesos estivals, en què es prioritza la dedicació dels quiròfans a patologia no demorable. No obstant això, asseguren que aquestes esperes no afecten les intervencions urgents.

Les últimes dades de la conselleria apunten que hi ha 29.425 pacients que tenen fins a 90 dies d'espera per a una intervenció quirúrgica, 21.072 entre 91 i 180, i 18.064 amb més de 180 dies d'espera per a ser operats.

Per a millorar aquestes xifres, la conselleria ha explicat que presentarà el pla de reducció de la demora, que comptarà amb una inversió de 35,2 milions d'euros i la contractació de 128 professionals. L'objectiu és augmentar el rendiment en els quiròfans de la sanitat pública.

D’altra banda, el nombre d'intervencions quirúrgiques dutes a terme en el tercer trimestre d'enguany ha protagonitzat un increment respecte al mateix període de 2018, fins a arribar a les 26.819, vora 1.600 més.

Oltra assegura que s’està treballant per a reduir les llistes d’espera

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que la Conselleria de Sanitat està treballant per a reduir les llistes d'espera. 

Així, ha explicat que Sanitat està treballant per a reforçar l'atenció primària, que segons ella, és "on comença el camí per a ser després atés en l'especialitzada". 

Oltra ha dit que s'està treballant, i que quan la Conselleria tinga les conclusions dels estudis que està realitzant, actuarà en conseqüència, amb un reforç de l'atenció primària, o amb qualsevol altra mesura que faça que es puguen reduir les llistes d'espera.

El PP qualifica les dades de "catastròfiques" 

El portaveu de sanitat del PPCV, José Juan Zaplana, ha qualificat de "catastròfiques" aquestes dades. Al seu parer, és "una vergonya" que un valencià haja d'esperar 133 dies per a poder ser operat en un centre sanitari públic de la Comunitat Valenciana, 30 dies més que al juny.

També ha criticat que els pacients que esperaven més de 180 dies l'any passat eren uns 13.700 i ara són 18.000.

Zaplana ha assenyalat que l'única opció és que Barceló torne a les Corts per a "deixar que altres persones gestionen la sanitat". Segons ell, amb aquestes dades es demostra que el seu projecte està "esgotat, que ha perdut tota credibilitat i s'ha mostrat incapaç de solucionar els problemes que té la sanitat valenciana".

També et pot interessar

stats