El temporal de neu s'intensifica al nord del territori

Aquest dissabte es manté l'avís roig per nevades de més de 20 centímetres a l'interior de Castelló i València.

El temporal ha deixat gruixos de neu considerables a l'interior de la Comunitat Valenciana. En la imatge, Vilafranca

El temporal de neu i pluja continua agranant la Comunitat Valenciana i ho seguirà fent durant les pròximes hores, amb especial intensitat a l'interior de les comarques de Castelló i València. No serà fins demà diumenge quan aquesta tempesta començarà a abandonar-nos.

Aquest dissabte hi ha un total de 50 carreteres tancades al País Valencià, totes de la xarxa secundària de l'interior del territori. A més, és necessari l'ús de cadenes en 87 vies i en una trentena s'ha de circular amb molta precaució per la neu i l'aparició de plaques de gel a la calçada. Les comarques de l'interior de València estan en avís roig i Emergències demana no eixir a la carretera si no és estrictament necessari.

Durant la passada matinada la pluja i la neu han sigut especialment intenses a les comarques de la meitat nord i el sud del golf de València. Aquest dissabte la cota de neu es manté encara baixa a les comarques del nord, al voltant dels 300 o 500 metres. Prop dels 700 metres estarà al centre, i en més de 1.000 metres a les muntanyes d'Alacant. De cara a la vesprada, la precipitació quedarà restringida al nord, tot i que encara podran haver-hi ruixats forts i acompanyats de tempesta, més localment. Ja pel sud, es podran obrir algunes clarianes.

La intensitat de les nevades al llarg de divendres ha provocat gruixos de neu importants. L’Agència Estatal de Meteorologia ha activat l’avís roig per fortes nevades a l'interior de València per gruixos de 20 cm a cota 500-600. Aquest dissabte estarà vigent per gruixos de 20 cm a l'interior de Castelló (cota 300-500 m al nord i 500-800 m al sud) i a l'interior nord de València (cota 600-800 m).

El temporal marítim també es veu afectat pel temporal i s'ha activat l'avís groc a tot el litoral de la Comunitat Valenciana. Per aquest motiu, els serveis d'emergències aconsellen a la població no acostar-se a passejos marítims, espigons o penya-segats. El risc al litoral, ha obligat a tancar el port de Gandia i el port de València està parcialment tancat.

16 comarques en situació zero

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat manté la situació zero aquest dissabte a l'Alt Maestrat, l'Alcalatén, l'Alt Millars, la Foia de Bunyol, l’interior de l’Alacantí i la Vall d’Albaida, els Ports, el Baix Maestrat, l’Alt Palància, la Plana d'Utiel-Requena, els Serrans, el Racó d'Ademús, la Vall d'Aiora-Cofrents, la Costera, l'Alcoià i l'Alt Vinalopó.

Segons ha explicat la Generalitat, la situación zero es decreta quan les conseqüències d'una nevada fan necessària la mobilització dels recursos d'emergència (humans i maquinària) per netejar vials i ajudar a conductors atrapats.

Carreteres afectades pel temporal i trens suprimits

La circulació és complicada arreu del territori. Nombroses carreteres es troben tallades, condicionades o amb incidències, i desenes d'elles cal l'ús de cadenes. A l'autovia A-3 no poden circular els camions des d'ahir de vesprada.

La circulació ferroviària també s'ha vist afectada. Renfe ha suprimit tots els serveis de mitjana distància entre Madrid i València i, els de Saragossa, Alcázar de San Juan, Albacete i Aranjuez a causa del temporal de pluja i neu que afecta gran part de la Península. Les nevades també han obligat a suspendre l'AVE entre València i Madrid a última hora d'aquest divendres. Aquest dissabte Renfe manté la suspensió de tots els serveis ferroviaris amb orígen i destinació Madrid.

Vora 30.000 alumnes sense classe

Una altra de les conseqüències del temporal és que, com ja va passar dijous, hi ha molts alumnes que aquest divendres passat no han pogut acudir a classe. En concret són vora 29.800 estudiants d'educació Infantil, Primària, Educació Especial, Batxillerat i Formació Professional de 48 municipis que hauran d'esperar a dilluns per a tornar a les aules.

Són 17 municipis de les comarques d'Alacant (17.700 alumnes), 16 de les de Castelló (1.700 alumnes) i 15 de les de València (10.400 alumnes).

A la província d'Alacant les localitats sense classes són: Agres, Alfafara, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Benilloba, Biar, el Camp de Mirra, la Canyada, Castalla, Ibi, Muro d'Alcoi, Onil, l'Orxa, Salines, Saix, la Torre de les Maçanes i Villena. A la de Castelló són: Albocàsser, Barraques, Begís, Benassal, Cinctorres, Culla, Xèrica, el Portell de Morella, Toràs, el Toro, la Torre d'en Besora, la Vall d'Alba, Vilar de Canes, Vistabella, Viver i Sucaina. Finalment, a la província de València no han pogut anar a classe els estudiants d'Ademús, Alpont, Bocairent, Camporrobles, Canals, Cases Baixes, Caudete de las Fuentes, Xera, la Font de la Figuera, Fuenterrobles, la Llosa de Ranes, Navarrés, Requena, Utiel i Venta del Moro.

També et pot interessar

stats