El temporal deixa una manta de neu per tota la geografia valenciana

El Centre de Coordinació d'Emergències ha decretat la Situació 0 per nevades en 10 comarques.

En la imatge, la carretera CV-803 que uneix Banyeres de Mariola i Onil

El temporal de pluja i neu ha arribat a la Comunitat Valenciana i es mantindrà, almenys, durant tot aquest dijous, divendres i dissabte. De nord a sud i d'est a oest, plou i plourà a la costa; i neva i nevarà a l'interior amb cotes que poden arribar fins als 400 metres sobre el nivell de la mar. De fet, el centre d'emergències ha activat la situació 0 d'emergència per fortes nevades a partir dels 600 metres, amb gruixos que poden superar els 15 centímetres a les comarques de la Plana d'Utiel-Requena, l'Alcoià, els Ports, el Baix Maestrat i l'Alt Palància.

Durant la vesprada la Generalitat ha ampliat l’emergència a les comarques Els Serrans, Racó d'Ademús, Vall d'Aiora-Cofrents, La Costera i Alt Vinalopó.

Els primers municipis a sentir la força del temporal han sigut, principalment, els de l'interior d'Alacant i l'interior sud de València. De fet, durant les primeres hores del matí la manta de neu ja cobria els carrers de localitats com Onil (Alcoià), Barraques (Alt Palància) o Confrides (Marina Baixa).

Durant tot el dia, les autoritats han estat tallant i obrint carreteres en funció de la situació de cada zona i, en altres recomanen també l'ús de cadenes. Aquesta és la situació en l'última actualització del servei d'emergències 112.

En alguns punts de la Comunitat Valenciana s'ha hagut de tirar mà de les sitges, que estan al voltant de les carreteres carregades amb fins a 20.000 quilos de sal. De fet, només a les comarques d'Alacant hi ha previstes unes 1.200 tones de sal per si fóra necessari utilitzar-les.

Ja de vesprada, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha hagut de mobilitzar-se per a rescatar 13 persones atrapades dins de 5 vehicles blocats per la neu a la zona del Parc Miner del Maestrat, situat entre els termes municipals de Culla i la Torre d'en Besora.

Una altra de les conseqüències del temporal ha sigut que trenta-set municipis han suspés les classes tant per la coincidència de les baixes temperatures, com per les mesures anti-Covid als centres escolars i municipis confinats. En total uns 30.750 alumnes d'Infantil, Primària, Educació Especial, Batxillerat i Formació Professional s'han vist afectats. A Requena, Bocairent o Moixent han decidit ajornar la tornada a l'escola per a demà, però molts altres ja han anunciat que no ho faran fins dilluns.

També et pot interessar

stats