El temporal deixa més de 400 camions immobilitzats al territori valencià

Agents de la Guàrdia Civil han rescatat 14 persones que havien anat a veure la neu a la serra d'Aitana.

VÍDEO | El temporal deixa més de 400 camions immobilitzats al territori valencià

Continua el temporal de neu i pluja a la Comunitat Valenciana, que no començarà a abandonar-nos fins aquest diumenge. Per segon dia consecutiu ha nevat per damunt dels 200 metres a les comarques del nord i dels 500 a l’interior de València. Una cota molt baixa que ha fet activar l’avís roig per fortes nevades a l’interior nord de Castelló per gruixos de 20 cm a cota 300-500 m, a l’interior sud de Castelló (cota de 500-800 m) i a l’interior nord de València (cota de 600-800 m).

A la Plana d’Utiel-Requena la nevada havia deixat a les 19.30 de la vesprada 248 vehicles amb 285 persones, atrapades a l’A-3. Tots ells han sigut derivats a les estacions de servei d'El Rebollar i Xiva i han estat assistits per Creu Roja, que els han proporcionat mantes, aigua i aliments. Aquesta ha sigut la nevada més intensa que es recorda en els últims 50 anys a la comarca i ha provocat que alguns municipis queden pràcticament aïllats.

Via de l'AVE al pas per Fuenterrobles

A la comarca de l’Alt Palància, no ha parat de nevar en les últimes 24 hores, i és la major nevada des de fa vint anys. Com a conseqüència, 160 camions han sigut immobilitzats en el polígon de l'Esperança de Sogorb.

Viver (Alt Palància)

A Morella, la neu acumulada durant tota la nit ha fet que molts carrers de la capital dels Ports siguen inviables, amb gruixos que superen els 40 centímetres. Per aquesta raó, des de primera hora del matí, bombers i equips d’emergència han treballat per a fer viables les carreteres principals, tot i que no ha parat de nevar. L’alcalde de Portell de Morella, Álvaro Ferrer, ha alertat que el municipi s’ha quedat sense subministrament elèctric i ha alertat que la població està “pràcticament incomunicada” amb Anglesola, la Cuba, Cinctorres i Vilafranca.

Morella (els Ports)

Tot i les advertències, els desplaçaments per a veure de prop la neu han continuat durant el dia de hui i a la serra d’Aitana, 14 persones han hagut de ser rescatades. A més, uns 300 vehicles han bloquejat un carril de la carretera CV-770 i han complicat les tasques de la màquina llevaneu. Fonts del Consorci Provincial de Bombers de la Diputació d’Alacant han informat que efectius de la Guàrdia Civil han desallotjat els vehicles i han d'abalisar la zona per a impedir el trànsit recreatiu en esta carretera. La CV-800 Carrasqueta ha estat tancada per l'afluència de vehicles i també es manté tancada l'exida 453 de l'A-7 que dona accés al mateix port.

56 carreteres tancades

Segons les últimes dades de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, s’han tancat 56 carreteres, que afectem principalment les comarques dels Ports, Alt Maestrat, l’Alcalatén, Alt Millars i l’Alt Palància. Així mateix, en 85 vies és obligatori l’ús de cadenes, com ara a l’A-23 a l’altura de Viver i l’A-31 a Villena i a més d’una trentena de vies s’ha de circular amb molta precaució per la neu i l’aparició de plaques de gel a la calçada.

La situació de les carreteres ha obligat a treballar durant tota la nit a 33 patrulles de la Guàrdia Civil per a atendre les persones afectades per la borrasca Filomena. En les últimes 24 hores, han sigut cent les patrulles amb 230 agents que han retingut camions per la intensitat de les nevades fonamentalment a les comarques de Castelló.

A hores d’ara estan desplegades les 53 màquines llevaneu de la demarcació de carreteres del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i s’utilitzaran més de 6.000 tones de sal i un milió de litres de salmorra per a restablir la circulació.

La circulació ferroviària també s’ha vist afectada i Renfe manté la suspensió de tots els serveis ferroviaris amb origen i destinació a Madrid.

El temporal marítim també es veu afectat per la borrasca Filomena i s’ha activat l’avís groc a tot el litoral de la Comunitat Valenciana. Per aquest motiu, els serveis d’emergències aconsellen a la població no acostar-se a passejos marítims, espigons o penya-segats. El risc al litoral ha obligat a tancar el port de Gandia, i el port de València està parcialment tancat.

16 comarques en situació zero

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat manté la situació zero aquest dissabte a l’Alt Maestrat, l’Alcalatén, l’Alt Millars, la Foia de Bunyol, l’interior de l’Alacantí i la Vall d’Albaida, els Ports, el Baix Maestrat, l’Alt Palància, la Plana d’Utiel-Requena, els Serrans, el Racó d’Ademús, la Vall d’Aiora-Cofrents, la Costera, l’Alcoià i l’Alt Vinalopó. L'avís de risc extrem de nevades es mantindrà fins a les 6 de la matinada en les comarques del nord de Castelló.

Segons ha explicat la Generalitat, la situació zero es decreta quan les conseqüències d’una nevada fan necessària la mobilització dels recursos d’emergència (humans i maquinària) per netejar vies i ajudar a conductors atrapats.

També et pot interessar

stats