Tempestes de rècords

El temporal de tardor que ha agranat les comarques valencianes deixa xifres impressionants de precipitacions.

Tempestes de rècords
Tempestes de rècords

Des de les nou del matí de dijous fins a les nou de la nit de divendres, l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) ha registrat 375,6 l/m² a Vinaròs. Al llarg de la matinada de dissabte ha continuat plovent, i la xifra total es pot aproximar als 400 l/m². Es tracta d'una estimació i no d'una dada real, ja que l'estació va deixar de funcionar i caldrà veure sobre el terreny el que va passar a l'hora de validar aquestes xifres. Però amb l'ajuda del radar, que dona un màxim de reflectivitat justament a Vinaròs, podem considerar que es tracta d'un recull de pluja coherent.

L’aiguat ha provocat inundacions i ha deixat aïllades desenes de persones. El Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha rebut fins a 21 avisos de persones atrapades en vehicles entre Vinaròs i Benicarló durant l'hora més crítica. Renfe ha hagut de suspendre el servei i recomanar als usuaris que tornaren en trens de rodalia als seus llocs d'origen. A més, durant tres hores, entre les 18:00 h i les 21:00 h, els responsables de trànsit han desviat tota la circulació viària per l'AP-7 perquè la resta de carreteres estaven impracticables. No hi ha hagut cap dany personal.

Radar AEMET (divendres 19 d'octubre de 18h a 00h)

Altres municipis del Baix Maestrat i la Plana Alta també han sumat quantitats molt elevades de pluja des de l'inici del temporal. Torreblanca, 292 l/m², Alcalà de Xivert i Cervera del Maestrat 255. Més al sud, al Palmar, en plena Albufera de València, n’han arreplegat 235.

Mirant barrancs i rius 

L'atenció, però, no se centra ara en el cel. La pluja remet però totes les mirades estan posades en barrancs, rieres i rius. L'aigua que ha caigut en les capçaleres de les diverses conques baixa cap a la mar, en alguns punts de manera molt abundant. A Benlloc, el barranc del Consell que creua aquesta localitat de la Plana Alta, s'ha eixamplat tant en alguns moments que ha destrossat part de les ribes. 

Més al sud, a l'Horta Nord, aquest divendres de matí han patit un altre aiguat, similar al que dijous va tallar la Pista de Silla, a l'Horta Sud.

Segons les previsions meteorològiques, aquest temporal de tardor encara no ha dit l’última paraula, però sí que hauria deixat arrere els episodis més forts. Des de l'any 2000 les comarques valencianes no vivien unes tempestes tan fortes i, sobretot, que afectaren tanta extensió de territori. En aquest cas, des de les comarques centrals, com la Safor i la Costera, fins al Baix Maestrat.  

També et pot interessar

stats