La temperatura de la Comunitat Valenciana ha pujat un grau des dels anys 60

L'informe de l'estat del clima revela que les nits tropicals, amb més de 20 °C, s'han multiplicat per tres.

Les nits tropicals s'han multiplicat per tres a les ciutats valencianes
Les nits tropicals s'han multiplicat per tres a les ciutats valencianes / À Punt NTC

El clima està canviant i al segle XXI fa més calor que al segle XX. La temperatura mitjana ha augmentat un grau a la Comunitat Valenciana des dels anys 60 i un grau i mig a l’estiu. A més, les nits tropicals s'han multiplicat per tres a les ciutats valencianes. Són dades de l'informe de l'estat del clima en 2019, que ha presentat aquest dijous l'Agència Espanyola de Meteorologia, Aemet.

El delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, ha explicat a À Punt que, mentre que en la dècada dels anys 50 hi havia a l'estiu a la ciutat de València 30 nits tropicals, és a dir, de més de 20 °C, ara són més de 90. A més, “ha aparegut el concepte de nit tòrrida”, en la qual la temperatura no baixa dels 25 °C en tota la nit.

Es manté la tendència de calfament i el 2019 a la Comunitat Valenciana va ser un any “molt càlid”, encara que no tant com els del període 2014-2017. Quant a les precipitacions, ha sigut “un any normal” pel que fa a quantitat d'aigua recollida. Amb tot, l’aigua ha estat “molt irregularment repartida”, segons Tamayo.

L'informe mostra que ha plogut més a la zona sud que a la nord, amb pluges concentrades en quatre episodis. “Ha sigut el setembre amb les precipitacions més intenses des que en tenim dades, especialment al Baix Segura, i alhora l'hivern més sec”. Fenòmens extrems cada vegada més freqüents, que són una altra de les conseqüències del canvi climàtic.

El primer semestre del 2020, entre els més càlids en la història d'Espanya

El primer semestre del 2020 serà el primer o segon més calorós des que existeixen registres en la història d'Espanya, després que els cinc primers mesos hagen sigut els més càlids respecte de la mitjana registrats fins ara. Així ho ha avançat el portaveu d'Aemet, Rubén del Campo, durant la presentació del primer informe anual de l'estat del clima a Espanya en 2019. Huit dels deu anys més càlids han sigut en aquest segle i cinc dels sis amb temperatures més altes s'han registrat en l'última dècada.

També et pot interessar

stats