El telèfon de Palma no va emetre senyal durant 24 hores, des de l'arribada de Marta Calvo a Manuel fins a l'endemà de la mort

La mare de l'acusat, una de les peces clau en la investigació, renuncia a declarar com a testimoni

Jorge Ignacio Palma, l'autor confés de l'esquarterament de Marta Calvo, conversa amb la seua advocada
Jorge Ignacio Palma, l'autor confés de l'esquarterament de Marta Calvo, conversa amb la seua advocada / Rober Solsona (Europa Press)

Pilar Jacome, la mare de Jorge Ignacio Palma ha renunciat a declarar en el juí per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela, i el presumpte intent d'homicidi de set persones més —una de les víctimes ha renunciat a declarar—. El tribunal popular es quedarà sense escoltar un testimoni clau sobre la desaparició de Marta Calvo, tant per la relació parental amb l'imputat com pel fet que el visitara l'endemà del presumpte assassinat i convisquera amb ell els dies següents, el cap de setmana del 9 al i 10 de novembre de 2019.

Jacome estava citada com a testimoni que, a diferència dels acusats estan obligats a dir la veritat sota amenaça de pena de presó. La relació de consanguinitat amb el sospitós la protegeix d'haver de declarar en contra d'ell.

Els responsables de la investigació ja han declarat en el juí que pensen que la mare sap més del que els ha declarat i que estimen que va estar en contacte amb l'acusat d'alguna manera en els 21 dies en què va estar en crida i cerca.

En anar-se'n de València, Pilar Jacome es va emportar l'iPad i l'enrutador del fill a Mallorca, i no els val tornar fins 12 dies després quan li'ls va reclamar la Guàrdia Civil. Llavors ja no van aportar dades d'interés per a la investigació.

La renúncia a declarar l'ha anunciada l'advocada de la mare de Jorge Ignacio Palma en l'inici de la tretzena sessió del juí, que s'ha centrat en els moviments de Palma en les hores prèvies i posteriors a la desaparició del Calvo. El recorregut l'han dibuixat pèrits del Grup de Suport Tecnològic (GATO) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, a partir dels senyals del mòbil encriptat que tenia Palma.

El recorregut de Palma en les hores clau del crim

Els agents han destacat que el terminal de l'acusat no va emetre cap senyal durant vora 24 hores clau, des de la matinada del 7 de novembre quan arriba amb Marta al pis de Manuel (Ribera Alta) a les 6:42 del dia posterior, 8 de novembre, quan segons la seua versió ja havia desmembrat el cos. Tot i l'apagada de senyal del mòbil, en aquest període Palma va deixar un rastre de compres que el situa el primer dia de vesprada a l'Olleria, on va adquirir guants de làtex i dues serres a un supermercat i una ferreteria.

La reconstrucció dels moviments del dia situa l'acusat en ruta permanent de dalt a baix de les comarques de la Ribera i l'Horta. Els senyals del mòbil són coherents amb una part del seu relat, específicament en la presència a Alzira i Silla, on hi havia els contenidors on va dir que s'havia desfet de les restes mortals. No obstant això, també va revelar la presència de Palma durant tres hores, entre les 11 i les 13h, en una partida rural de Senyera que l'acusat va ocultar en l'exhaustiva confessió que va fer després d'entregar-se a la Guàrdia Civil.

Els investigadors pensen que Palma podria haver-se desfet el cos en aquest espai de temps, si bé les batudes per Senyera no han donat resultat.

Aquest dimecres els pèrits que van examinar el pis de Manuel van declarar que desconfiaven que Palma haguera desmembrat el cos, perquè de l'anàlisi del pis no vanaparéixer evidències del crim, quan aquestes poden ser localitzades anys després. El testimoni dels agents projecta una ombra de dubte sobre el recorregut de Palma i les motivacions d'aquest, tot i la coincidència entre la seua declaració amb les localitzacions on assegura que va desfer-se de les parts del cos de la víctima.

El treball als abocadors posa en dubte el desmembrament

Alimenten aquests dubtes les declaracions dels responsables de l'abocador de Guadassuar i la planta de tractament de residus de Dos Aigües, on presumptament haurien d'haver acabat les restes depositades als contenidors d'Alzira i Silla, respectivament. El cap de la primera planta ha descartat a un 99,9% que entraren restes humanes sense que les detectaren, pel sistema de control de la instal·lació.

La possibilitat que el cos de Marta haguera superat els controls de la planta de Quart —on acaben els residus de Silla— i arribar a la planta de tractament de Dos Aigües va motivar la revisió diària de centenars de tones de fem entre desembre de 2019 i l'agost de 2020 per part d'un equip de catorze persones, deu operaris i quatre agents de la Policia Judicial. El responsable de la Guàrdia Civil que va coordinar els treballs ha declarat que la cerca es va fer de manera molt minuciosa i s'ha mostrat segur que si no trobaren res és perquè allí no estava el cos de Marta.

També et pot interessar

stats