Els Tedax destruiran les 83 bombes que van trobar divendres durant les obres en la foneria Rodes d'Alcoi

A pesar dels 80 anys transcorreguts des de la Guerra Civil, suposaven un risc per la càrrega explosiva.

Els 83 artefactes explosius retirats pels Tedax
Els 83 artefactes explosius retirats pels Tedax

Amb l'adveniment de la Guerra Civil i la socialització de les fàbriques, Alcoi va esdevenir un important referent de la indústria de guerra. Els vestigis han arribat fins a l'actualitat, com mostren els 83 artefactes explosius que van descobrir divendres a la foneria Rodes Hermanos durant les obres de rehabilitació que du a terme l'Ajuntament d'Alcoi.

Són projectils de morter, obusos i granades de mà utilitzades en el conflicte bèl·lic de finals dels anys 30 i que va situar Alcoi, en zona republicana, en el punt de mira de l'aviació italiana. Unes bombes que els Tedax van retirar i es van endur a les seues dependències a Alacant per a estudiar i destruir.

Com assenyala l'historiador Àngel Beneito, la indústria de guerra va donar faena a un miler de persones en tres torns, de la construcció de bombes a l'equipament militar. De fet, l'historiador Gabriel Guillem ha explicat este matí a À Punt Ràdio que el 2016 van donar explicacions de la possible presència dels explosius gràcies a les notícies i testimonis d'alguns treballadors de la foneria, que van contar que, durant la postguerra, es va intentar reaprofitar el material, però, davant de la detonació d'alguns dels artefactes, van optar per soterrar-los davant de la perillositat.

Ara l'Ajuntament d'Alcoi rehabilita la zona, de 12.000 metres quadrats, i actua al barri de Santa Rosa per a crear un parc tecnològic urbà que tindrà el primer centre de desenvolupament turístic en l'interior de la Comunitat Valenciana, un institut tecnològic de la cosmètica, una llançadora d'empreses tecnològiques i espais per a emprenedors, a més d'espais culturals, com l'arxiu municipal. L'actuació tindrà una subvenció nominativa de la Diputació d'Alacant d'un import de 239.456,77 euros, amb un termini d'execució de tres mesos, i forma part d'un important projecte per al futur econòmic de la ciutat dins de l'estratègia EDUSI, cofinançada amb el fons Feder de la Unió Europea amb 10 milions d'euros.

També et pot interessar

stats