Tecnologia per a protegir els "vianants zombis"

Una empresa valenciana desenvolupa tecnologia per a previndre atropellaments de persones que caminen distretes amb el mòbil.

Tecnologia per a protegir els \"vianants zombis\"
Tecnologia per a protegir els "vianants zombis"

L'expressió "vianant zombi" defineix les persones que caminen pel carrer amb la vista fixa en el mòbil i no tant en el carrer, i que pateixen, per tant, un risc alt de ser atropellats. De fet, segons un estudi de la Fundació Mapfre, el 98% dels accidents en què el vianant és el culpable estan causats per l'ús dels telèfons intel·ligents. Aquest problema comença a preocupar a les ciutats i les administracions busquen solucions aliades amb les noves tecnologies. A diversos municipis espanyols, com el d'Azuqueca de Henares (Guadalajara), Andorra, o, recentment, Eivissa, n'han trobat una que, a més, és valenciana.  

Es diu Futura Zombi i està desenvolupada per l'empresa Traffic Futura, del grup Industrias Saludes. Es tracta d'un sistema de balises dissenyades per a ser encastades en el paviment i perquè les xafen els vianants, ja que inclouen vidres de seguretat antilliscants. Aquestes balises se situen a la zona d'espera de la vorera dels passos de vianants i integren llums led de potència rojos i verds, que adverteixen el "vianant zombi" de la fase en la qual es troba el semàfor. 

Un problema global

No és un fenomen exclusiu. A països com Israel, Austràlia, Singapur o Corea del Sud s'han provat sistemes per a lluitar contra aquestes distraccions, que poden tenir conseqüències molt greus. A Tel Aviv han instal·lat llums al paviment urbà dels encreuaments més perillosos, i a la ciutat coreana d'Ilsan s'ha instal·lat el primer pas de zebra equipat amb tecnologia termal, radars i làsers per a advertir els vianants que estan davant d'un pas de zebra. El sistema és capaç de reconéixer els vianants que s'acosten al pas de zebra gràcies a càmeres tèrmiques, i no solament els advertirà amb un potent làser que apuntarà sobre ells, sinó que, a més -i açò segurament serà més eficaç-, enviarà una notificació al mateix mòbil. 

A altres ciutats, com ara Nova York o Honolulu, s'han presentat projectes de llei que multaran amb quantitats entre els 25 i els 250 dòlars les persones que travessen carrers mentre miren el mòbil.

També et pot interessar

stats